212ZOBRAZENÍ

Věděli jste, že: 


Sliny dokáží takto naleptanou sklovinu opravit zhruba během hodiny- v této době se proto zuby čistit kartáčkem nemají.

Když jdeme spát - je třeba vytvořit pro opravný proces ty nejlepšípodmínky:

nejíst hodinu před čištěním zubů,

vyčistit si je podle doporučení lékaře, včetně důkladného vypláchnutíúst.

Velkých škod se nadál, kdo na tyto rady nedbal:

medové čaje pro nemluvňata jim rychle zničí jejich první zoubky,

jablko na noc (podle zásad života sladěného s přírodou) rychle zničíi zuby druhé.

Ústní mikroflora - její složení je dánoregulačními mechanizmy slin a ústní sliznice a dále konzumovanou potravou.Působením této mikroflóry vzniká na zubech plak. Ten brání přístupuslin k povrchu zubu a tím mohou probíhat následující procesy:

Leptání povrchu zubu - pokud se plak neodstraňuje, leptání probíháaž vznikne hlubokýkaz - takto přicházíme o stoličky(6, 7, 8) a o zuby třenové (4, 5). Mistrovské kousky zde předvádějízbytky moučných jídel "opomenuté" při čištění v korunkách stoliček.

mineralizace plaku - vápenné sloučeniny napadají plak a vzniká dobřeznámý zubní kámen; ten není odstranitelnýzubním kartáčkem.



Dáseň - je vystavěna tak, aby obepínalazuby i v mezizubních mezerách a aby měla tendenci tento stav udržovat.Těsně lne k povrchu zubní skloviny. Pokud je na rozhraní zub - dáseňvytvořen zubní kámen:

při kousání se mechanicky dostávají složky potravy mezi zubní kámena dáseň,

bakterie si tam hospodaří podle svého,

cizorodá masa dáseň utlačuje, dráždí ji a ta reaguje otokem (tzv.zánět dásně),

napětí v dásni ji začíná oddělovat od zubu,

cizorodé látky postupují do uvolněného místa,

dáseň se stahuje z mezizubních mezer, ustupuje od korunek ke kořenůmzubů a tak obnažuje zubní krčky,

postupně, po několika letech, se zmenší plocha, kterou je zub ukotvendo svého lůžka a zub se začíná viklat - tento stav se jmenuje paradontóza,

celkový špatný stav zubu vede k jeho vysouváníz lůžka a vypadnutí - takto přicházímeo dolní řezáky (1, 2) a o horní řezáky (2).

Dásni v její nelehké práci pomáhá vitamínC - však také se latinsky jmenuje acidum ascorbicum neboli česky kyselinaproti kurdějím.

Zubníoblouky (tak se nazývá systém zubů jako celek) - jednotlivézuby se vzájemně podporují:

udržují se na svých místech,

střídají se v kousání - chvíli koušeme levoupolovinou, pak zase pravou,

zuby horního a dolního oblouku zapadají mezi sebe,tedy například horní 3 zapadá mezi dolní 3 a 4. Aby zuby mohly taktodo sebe zapadat, vyřešila Matka Příroda s elegancí sobě vlastní:horní řezáky (1 a 2) jsou mnohem šírší než jejich dolní protějškya posunují zuby horní čelisti potřebným způsobem.

Pokud některé zuby v obloucích chybí:

jejich sousedé se začnou rozestupovat "aby zaplnilimezery",

kostní hmota čelisti se přetvoří tak, že zaplnímísto v uvolněné zubních lůžkách a sníží se. S ní se snižujei dáseň nad ní.

tím se snižuje i dáseň zubů sousedících sprázdnými místy a obnažují se jejich krčky. Zubní krčky jsou mnohemméně odolné proti zubnínu kazu než zubní sklovina.

To, spolu s větším zatížením při kousánís menším počtem zubů, způsobuje jejich většíopotřebení a malou odolnost vůči různým poškozením - tak přicházíme o horní řezáky (1) a o špičáky (3).

Naučení

   Matka Příroda si s našimi zuby dala hodně práce audělala je dobře. Bohužel nepočítala s tím, že si tak hojně budemedopřávat sladké (a tím podporovat zubní kaz) a jíst vařená jídla(a tím podporovat tvoření plaku a zubního kamene).

   Měli bychom jí pomáhat nebo spíše umožnit, aby sezuby svými vlastními silami udržovaly v dobré kondici. Stačí málo:

Zdravě jíst a zdravě pít:

Pamatovat na vitamin C (však jeho jiné jméno je kyselina askorbová,tedy látka zabraňující skorbutu, nemoci vyznačující se mj. otokydásní a jejich krvácením),

Pít i jiné nápoje než sladké limonády a džusy (zubní osvětářizvláště nemilují módu "kolových" limonád, protože ty obsahujíspoustu cukru, navíc ještě karamel pro lepší chuť a kyselinu fosforečnoupro správný říz).

Zoubky si důkladně a přitom ohleduplně čistit,zvláště před spaním.

Nechodit spát bez důkladného vypláchnutí pusy čistou vodou - sladko po čokoládovém bombónu i kyselo po šťavnatém jablku zubyničí. Velkou katastrofou končí zuby miminek uspávaných dudlíkemnamočeným v medu - ve třech letech mají místo bílých zoubků černépahýlky.

Chodit pravidelně na prohlídky k zubnímu lékaři. Jejich hlavnímvýznamem je kontrola zubní hygieny a odstraňování zubního kamene,nikoli vrtání a nové plomby.

Další informace

Chrup - dětský má 20 zubů (8 řezáků,4 špičáky, 8 zubů třenových), dospělý má 32 zubů (8 řezáků,4 špičáky, 8 zubů třenových, 12 stoliček)

Výměna prvních zubů za druhé - probíhápostupně a chytře. Druhý zub, vyrůstající pod prvním, roste tak,že stravuje kořen prvního zubu a ten, když už z jeho kořene téměřnic nezbude a samotná dáseň ho v čelisti neudrží, snadno a bez bolestivypadne. Zajímavé je i to, že jako první z druhých zubů často vyrůstá"šestka" stolička, aby svojí polohou řídila růst ostatních druhýchzubů.

Zubní sklovina - je nejtvrdší tkání našehotěla, skládá se ze stejných minerálů jako kosti, tedy z hydroxylapatitu3Ca3(PO4)2.Ca(OH)2 a karbonatoapatitu3Ca3(PO4)2.CaCO3.H2O.Navíc obsahuje i malé množství fluoroapatitu 3Ca3(PO4)2.CaF2,který ji činí odolnější. Hlavním rozdílemproti kostem jsou větší krystaly a větší koncentrace minerálů.Ty sklovinu činí tvrdší a průsvitnou. Je stejně tvrdá jako křemen.

Fluor - prvek zlepšujícíkvalitu skloviny zubů, zejména její odolnost vůči poškození v kyselémprostředí. Dodává se různými způsoby - fluorizovaná voda, fluoridovétablety, fluorizované zubní pasty. Zuby jsou však velmi citlivé napřebytek fluoru - v tom případě fluor sklovinu poškozuje!

Čištění zubů:

Je lépe mít kartáček měkčí než tvrdší -tvrdé, ostré konce štětin mohou poškozovat jak dásně, tak i zuby.

Je dobře používat kvalitní, florizovanou zubnípastu.