78ZOBRAZENÍ

Citrusové plody dnes už můžeme mít v podstatě kdykoliv se nám zamane. Není to jako za socialismu, kdy se mandarinky objevovali jenom na Vánoce a ještě se na vás většinou nedostalo. Dnes už si dokonce můžeme vybírat z několika druhů citrusových plodů a najít pro sebe ty nejchutnější a zdraví nejprospěšnější.

Citrusové plody jsou obecně velmi zdravé, protože jsou kvalitním zdrojem vitamínů. Citrusové plody jsou obrovským zdrojem vitamínu C, obsahují ho v podstatě všechny typy citrusů a to i v jakékoliv úpravě těchto plodů. Tedy je celkem jedno, zda jíte čerstvý plod nebo například kompotovaný. Jedním pomerančem můžete do těla dostat až dvě třetiny ideální denní dávky, což už opravdu stojí za to. Je tedy nesmysl jít vitamín C v pilulkách, když máte skvělý zdroj v čerstvém ovoci, které je k dostání pořád.

Jak je všeobecně známo, vitamín C je skvělým bojovníkem za naše zdraví v oblasti imunity našeho těla. Zvláště v zimních měsících tohoto bojovníka oceníme, protože nám pomáhá zabraňovat chřipce, aby pustošila náš orgasmus. Ale vitamín C nezvládá jenom toto, je to navíc i perfektní antioxidant, bojuje proti rakovině či snižuje cholesterol.

Ale citrusové plody nejsou jenom zdrojem tohoto vitamínu, obsahují totiž mnohem víc prospěšných látek, mezi něž patří například vitamín A, vitamín B, vápník, fosfor, draslík či hořčík. Citrusové plody navíc obsahují velké množství vlákniny. Pokud budeme zase za příklad dávat pomeranč, tak jeden tento plod obsahuje až patnáct procent ideální denní dávky.

V poslední době se navíc diskutuje, jak moc je zdravé příjmat tekutiny pouze pitím. Stále častěji se totiž objevují názory, že spoustu tekutin bychom měli do těla dostat pomocí potravin. A na to jsou právě ideální citrusové plody, které obsahují vysoké procento vody, a tudíž skvěle zavodňují náš organismus.

Na co si naopak dát u citrusových plodů pozor? Citrusy totiž obsahují velice kyselé šťávy, které nám nemusí dělat dobře na žaludek. Vzniká tady riziko poškození žaludku a sliznice. Proto je lepší se vyvarovat například vymačkaným citrusových šťávám, pokud jsme na lačno. A pokud máme žaludek poškozený, neměli bychom je pít vůbec. Další problém, který souvisí z kyselostí, je poškození zubní skloviny. Je třeba kyselost po vypití něčím neutralizovat či si rovnou vyčistit zuby.

Jaké citrusové plody tedy na našem trhu můžeme najít? Je jich několik, některé jsou velmi známé a některé pro vás možná budou novinkou. Na našem trhu jistě známe pomeranče, které jsou zdroj vlákniny či vitamínu C. Existuje až čtyři sta druhů, ale dělíme je na dva základní podtypy a to pomeranče bledé, ty můžeme koupit celý rok, a pomeranče krvavé, které jsou na trhu pouze od prosince do března.

Doporučuje se sníst půlka grepu před každým jídlem

Dalším, pro nás klasickým citrusovým plodem, jsou citrony. Ty jsou opět jako všechny ostatní citrusy výborným zdrojem vitamínu C. Citrony se berou nejenom jako ovoce, ale i jako koření, takže se hodně používají při vaření. Díky jejich výrazné kyselé chuti se výborně hodí na dochucování omáček či mas.

Méně známým citrusem, který je ovšem příbuzný s citrónem, je limetka. Ta, ač vypadá úplně jinak než citrón, má velmi podobné chuťové vlastnosti. Používá se hlavně v různých koktejlech, jako je mojito či cuba libre.

Fantastickým citrusem je grep. Doporučuje se sníst půlka grepu před každým jídlem, protože grep podporuje hubnutí. Známe jak grepy žluté, tak i červené. Mají velký obsahu vitamínu B i C.



Mezi těmi méně známými citrusy můžeme objevit citrus jménem pomelo. Pomela jsou opravdu veliké plody, váží od jednoho kilogramu výš, což už opravdový kus ovoce. Mají velmi medovou chuť, a ač je dužina vysušenější než například u pomerančů, pomelo je opravdu gurmánský zážitek.

Mez další druhy můžeme zařadit mandarinky, sweetie či kumkvaty. Citrusové plody se opravdu vyplatí mít pravidelně na svém jídelníčku. Pomůžete totiž vašemu zdraví. Zdravý život

Všechny texty na zonakrasy.cz jsou sledovány systémem Copyscape. Jejich použití na jiných stránkách bude ihned odhaleno a řešeno soudní cestou.