Jaké jsou nejčastější chyby ve stravování Čechů?
Češi vůbec nesledují, jaký je jejich energetický příjem a jaké je nutriční složení výrobků. Ve stravě je pak nadbytek soli, živočišných tuků a cukru. Nedostatek je naopak omega-3 nenasycených mastných kyselin a vlákniny. Češi si také málo vaří doma, a když, tak večer z polotovarů. Základem správného jídla je však pravidelnost, klid, pestrost a čerstvost.
"Pomoci mohou zkvašené mléčné výrobky jako kefír nebo podmáslí, ale důležité je udělat si na jídlo čas a pohodu."
Jak může spotřebitelům v těchto problémech pomoci značka Vím, co jím?
Pokud zákazník vidí na potravině toto označení, ví, že jde o zdravý a především nutričně vyvážený výrobek. Jde o součást celosvětové iniciativy The Choices podporované WHO, která řeší zdravotní rizika složení stravy. Na základě nezávislých testů a předem daných kritérií se pro každý druh potravin vyhodnotí, zda můžou dostat značku. Typickým příkladem je musli. Lidé ho mají zafixované jako zdravé jídlo, ale mnoho druhů se kvůli pražení a přidaným cukrům řadí spíše do cukrovinek. Značka Vím, co jím vám orientaci výrazně zjednoduší.
Jaké potraviny nám v jídelníčku chybí a jaké naopak přebývají?
Nezdravá je především popularita uzenin a sladkých limonád. Málo se pak jí ryby, ovoce a zelenina.
"Při správné dietě by člověk neměl strádat a cítit hlad."
Jaké jsou nejčastější chyby při hubnutí?
Na prvním místě jsou zbytečně drastické diety, které člověk nemá šanci vydržet. Dostaví se stres, úzkost a člověk se upne opět k nezdravému jídlu. Při správné dietě, by člověk neměl strádat a cítit hlad. Další chybou je nízký příjem bílkovin. Hubne se pak více ve svalech než v tucích. Při tom svaly jsou klíčové pro rychlost spalování.
Co vitamíny, minerály a doplňky stravy?
To je ohromný fenomén, ale krom případů vrcholových sportovců a onemocnění je to často zbytečné a drahé. Chybí pak třeba peníze na kvalitnější potraviny. Výjimkou je zejména u starších lidí vitamín D. Málo je i vápníku, který podporuje hubnutí, ale ten lehce doplníte mlékem.
V poslední době má mnoho lidí problémy se zažíváním, čím to je?
Může jít o určitá onemocnění, alergie na laktózu, lepek nebo syndrom dráždivého trakčníku. Ty vyžadují speciální jídelníček. Ale v drtivé většině případů jde o špatnou kulturu jídla. Jí se ve stresu a spěchu, což vede k potížím. Pomoci mohou zkvašené mléčné výrobky jako kefír nebo podmáslí, ale důležité je udělat si na jídlo čas a pohodu.
Akné, jak jste si možná všimli, postihuje více než devadesát procent světové populace v nějakém období jejich života. Je to nejčastější kožní onemocnění léčené dermatology a většina jeho obětí jsou teenageři a dospělí. Podle některých výzkumů je akné způsobeno ..