84ZOBRAZENÍ



Pokud pěstujeme bylinky jako koření, je lepší je pěstovat tak, abychom je mohlisklízet průběžně a zajistili si tak celoroční přísun bylinek. Čerstvé bylinky majílepší chuť i vůni, než bylinky sušené.U sušených bylinek se mění chuť a zvyšuje aroma.

Bylinky lze velice úspěšně pěstovat v různých nádobách a některé druhy je možno pěstovat idoma. Většina bylinek v bytě trpí i na okenním parapetu nedostatkem světla a proto je,když počasí dovolí dáme ven na parapet, či balkon. Osvědčenými druhy : bazalka, pažitka,petržel, tymián, kerblík, oregano (dobromysl) a majoránka, nebo šalvěj . Pokud nemáme spěstováním v květináčích ještě žádné zkušenosti, bude pro nás nejjednodušší zakoupitmladé bylinky v zahradnictví, a ty pak přesadit do větších nádob. Při sázení bylinekse klade důraz zejména na kvalitní drenážní vrstvu na spodu květináče, která má zaúkol odvádět přebytečnou vodu od kořenů rostliny. Do květináče dáme dobrou zeminusmíchanou s rašelinou.

Bylinky pravidelně zaléváme a v případě, že kořeny prorůstají ven z pěstební nádoby,rostliny přesadíme. K tomu použijeme vždy nádobu větších rozměrů.

Sušení

Podmínkou pro získání kvalitních sušených bylinek, je nejlepší sbírat bylinky za teplého,suchého dne, nejlépe ráno, když jsou oleje aktivní látky v rostlinách nejvícekoncentrované. K tomu, abychom uchovali barvu i aroma, sušíme bylinky vždy na větraném,stinném místě. Dobře usušené rostlinky poznáme tak, že je snadno rozemneme mezi prsty.Sušení trvá asi jeden týden. Bylinky můžeme sušit také v troubě při teplotě cca 25-30°C. Sušené bylinky skladujeme ve vzduchotěsných nádobách.

Bylinky můžeme také zmrazit. Pokrájíme je nadrobno a dáme je do tvořítka na led s malým přídavkem vody. Tímto způsobem uchování, máme po ruce vždy čerstvé bylinky.