Výsledky vyhledávání pro dotaz zubní

Výsledky vyhledávání v sekci: Krása

Trvale odstraneni chloupků

Rychlý vývoj nových technologií a techniky v současné době zasáhl všechny oblasti lidského života a pronikl i do sféry kosmetické. Nemusíme již v řadě případů jen trpně přihlížet, jak vynalézavá příroda si pohrává s naší tělesnou schránkou a zejména s přibývajícími roky života se realita stále méně podobá naší představě o ideálním vzhledu. Řada nedostatků se dnes dá odstranit nebo alespoň zmírnit. Problém je třeba řešit zejména tehdy, způsobuje-li nám určitou psychickou nepohodu. Zvýšená péče o vzhled a zdraví patří k pozitivům současného způsobu života.Zbavování se nežádoucího ochlupení na obličeji i těle se v posledních letech stává trendem. Klienti se zbavují chloupků i na místech, která se dříve považovala za esteticky únosná (třísla, podpaží, lýtka, předloktí). Řada mužů žádá epilaci chloupků na zádech a hrudníku. Nikdy však nebudou žádoucí projevy hirzutismu (růst chloupků u žen v místech odpovídajících mužskému typu ochlupení horní ret, brada, přední část krku, břicho, okolí prsních bradavek, stehna, záda). Posledně jmenované virilizační poruchy u žen jsou navíc spojené často s velkým psychickým strádáním klientek zvláště jde-li o oblasti na první pohled viditelné.Klientky svůj problém řeší vytrháváním pinzetou, holením, depilačními přístroji, teplými nebo studenými vosky, orientální depilací apod. Všechny tyto způsoby odstranění však u predisponovaných osob mohou vést ke stále intenzivnějšímu růstu chloupků, k jejich ztmavnutí, zesílení, zmnožení. Takto se vytvoří bludný kruh, každé další odstranění vede k prohloubení problému a klienti začínají hledat řešení. Ideální je příliš neotálet, neboť silnější chloupky delší dobu trhané se odstraňují obtížněji než původní často mnohem slabší.Jakou metodu trvalé epilace zvolit?V zásadě jsou dvě možnosti: "jehlová" nebo laserová epilace. Každá metoda má svou výhodu i slabou stránku.Laserové epilace existují poměrně krátkou dobu. Jejich výhodou je rychlost při ošetření velkých ploch a snadnější hojení, jako nevýhodu vidím finanční náročnost (cena ošetření se pohybuje v desítkách tisíc), neuniversálnost (použít se dá jen u chloupků tmavých na světlé pleti), při doporučovaných dvou až třech aplikacích nízká účinnost (ve světě se doporučuje deset i více sezení), dále možnost dlouhodobě přetrvávajících pigmentací."Jehlové metody" jsou časově náročné při zvládání větších ploch (postupuje se chloupek po chloupku), ale jsou mnohonásobně levnější, universální (nerozhoduje barva chloupků) a při správném používání též velice účinné (to se týká především nejmodernější "jehlové" metody metody SkinLine, která dosahuje účinnosti 80 90%). Výjimečnost této metody tkví v promyšlené kombinaci fyziky a biochemie. Navíc je použita speciální telangitronická epilační jehla, která přispívá nezanedbatelnou měrou k dobrým výsledkům.Metoda SkinLine spojuje výhody dvou proudů (vysokofrekvenčního a stejnosměrného) v jednom přístroji. Zatímco vysokofrekvenční proud působí elektrokoagulaci a tím i epilaci chloupku, přimíchaný stejnosměrný proud produkuje dostatek louhu, potřebného k trvalému odstranění buněk anagenního zárodku.Intenzita obou proudů se volí podle citlivosti klienta a síly chloupků. Jeden chloupek potřebuje zhruba 5 10 sekund k úplnému uvolnění. Důležité je precizní zavedení jehly do folikulu. Po ukončení koagulace se odpojí vysokofrekvenční proud a přetrvávající stejnosměrný proud oddělí jehlu od tkáně a umožní její hladké vyjmutí. To zabrání vytrhávání tkáně jako v dříve používaných vysokofrekvenčních přístrojích a následnému vzniku jizev. Příjemná je i podstatně nižší bolestivost.Nástup efektu je rychlý. U chloupků dosud neodstraňovaných vidíme efekt již po první epilaci. Vždy ubývá 10 30 % chloupků, je zapotřebí zhruba 6 7 návštěv. U žen, které své chloupky pravidelně odstraňují některou z dočasných metod (trhání, holení, vosk), je nástup efektu opožděn zhruba o 2 3 měsíce, neboť po tuto dobu stále ještě dorůstají chloupky původně vytržené a opticky ruší postupné ubývání chloupků trvale epilovaných. K viditelnému efektu zde dochází často skokem po uplynutí 2 3 měsíců. Celé ošetření trvá 3 6 měsíců, ale plán ošetření se stanovuje u každé klientky individuálně. Během terapie se již chloupky nesmí trhat ani holit, nanejvýše se přistřihují. Délka chloupků vhodných pro epilaci je 1 2 mm a delší.Frekvence návštěv se stanovuje podle rychlosti růstu nových chloupků a potřeb klientky (některé klientky dávají přednost častějším ošetřením menšího rozsahu, jiné naopak). Není dobré intervaly mezi ošetřeními příliš prodlužovat, aby ještě ne zcela zničené buňky folikulu nedostaly příležitost k regeneraci. Horší prognóza pro trvalé odstranění je obecně u žen s rodinnou zátěží (nadměrné ochlupení se již v předchozích generacích vyskytlo), u hormonálních změn v oblasti hladiny androgenů, hormonů kůry nadledvin, u závažnějších poruch jaterních funkcí, u kolísavé hormonální hladiny po drobných gynekologických zákrocích.Pro které ženy tato metoda není vhodná?Ženy se zabudovaným kardiostimulátorem, u kterých může způsobit arytmie, u těhotných žen se nedoporučuje, protože stejnosměrný proud prochází celým tělem, tudíž i tělem plodu. Nitroděložní tělísko, vyrobené z kovového materiálu může při odstraňování chloupků v oblasti třísel vyvolat bolestivé stahy v pánevní oblasti. Pokud má klient zubní protézu, ve které je použit kov, může v ústech pocítit kovovou pachuť, pocit je snášen individuálně a použití přístroje nevylučuje.Kolik stojí odstranění chloupků touto metodou?Cena se řídí délkou ošetření, 15 min práce stojí 250 Kč, 30 min 500 Kč. Pro ilustraci epilace horního rtu přijde kolem 300 Kč za jedno sezení. Další sezení se zkracují a zlevňují.Je odstranění chloupků touto metodou opravdu trvalé?Nutno připomenout, že v kůži je zásoba milionů folikulů, chlupy, které jsou jednou zničeny, již neporostou, ale u klientek s hormonální poruchou nebo vrozenou dispozicí se stává, že se aktivují folikuly nové a chloupky tak během let mohou zpátky pomalu dorůstat. Tomu se dá zabránit pravidelnými občasnými návštěvami ještě po ukončení epilace, aby se nově nastimulované folikuly okamžitě opět zničily.

Pokračovat na článek


Dekorativní kosmetika

Kosmetika a péče o nehtyDnes každá žena touží mít krásné upravené nehty a hebké ruce. Ne, ale každému příroda nadělila krásné dlouhé prsty a hedvábné ruce a k tomu ještě zdravé a silné nehty, s těmito problémy nám dnes pomáhají takzvané gelové nehty. Kosmetika a péče o ruce má dnes opravdu velké možnosti. Může pomoci ohledně krému, kdy docílíte hebké pokožky a popřípadě laky na nehty, které mnohdy ledacos zakryjí. Kdo nemá čas, chodit k manikérce kosmetika může i sám doma o své nehty dobře pčeovat, dnes existuje spousta vymožeností, které nám v práci o nehty pomáhají.Kosmetika a holeníDnes je v módě hladká pokožka bez chloupků, holení je dnes také každodení rutinou kterou člověk provádí než vyjde mezi lidi. Kosmetika zaměřená na holení je dnes také technologicky na vysoké úrovni můžeme si vybrat mezi širokou škálou žiletek epilátorů a vosků. Další převratnou novinkou v odstraňovaní chloupků, je laiser, díky kterému se nevzhledných chloupků, můžeme po několika návštěvách této procedury zbavit už napořád, bohužel je tato technologie ještě finančně dost nákladná.PeelingPeeling je tzv. Brousek na krásu, jedná se o druh kosmetického přípravku, který nám pomáhá k odstranění odumřelých buněk kůže a tím pomáhá naší pokožce aby byla svěží a dýchala.. Při provádění peelingu si dejte pozor, aby jste byli ke kůži šetrní. Peeling je vhodný pro lidi kteřý mají například akné, pigmentacích v obličeji nebo k oživení mladé, ale unavené pleti. Na naších stránkách najdete krémy, která můžete aplikovat po peelingu aby jste docílili ještě lepšího efektu než se samotnou peelingovou procedurou. Kosmetika a toto její odvětví je velmi podceňované ale pro zdraví naší pokožky je tato kosmetika velmi důležitá a neměla by se opomínat.Kosmetika a péče o zubyJe důležité starat se nejen o tělo, tvář ale také o zuby. Zubní kosmetika zahrnuje různé speciální zubní pasty a gely, které nám dávají přislib zdravějších a bělejších zubů, na to jak jsme dnes vyspělá civlizace se na zuby opravdu zapomíná. Kosmetika zabývající se zubní hygienou jsou spousty, buď to jsou specializované instituce nebo i samotní zubaři se tímto zabívají. Pokud chce, ale někdo urychlit bělost svých zubu může navštívit svého stomatologa a říct o invazivní metodu bělení zubu, která slibuje bělost již po minutách aplikace. Tento způsob je sice nejefektivnějí ale bohužel oslabuje naší sklovinu. Kosmetika a péče o naši pokožkuKosmetika která se zaměřuje na péči o naši pokožku je opět široká škála, můžeme si vybrat mezi krémy také můžeme pro zkrášlení naší pokožky používat séra a emulze které jsou u nás dostupná za velmi příznivé ceny. Tato kosmetika dodává tělu na hebkosti, jemnosti a svěžesti. emulze na tělo vhodná pro všechny typy pletí. Pokožka je po aplikaci ideálně hydratovaná, jemná, vláčná a vypadá mladší a svěžejší, a také příjemně voní. Obsahuje stopy vzácných švýcarských minerálů, které dodávají vaší pokožce ideální vlhkost. Kůže je orgán který je na nás nejvíce vidět, proto bychom péči o něj neměli podceňovat.LupyLupy jsou dnes jedním z nepříjemných problémů určité skupiny z nás. Lupy jsou vlastně malé bílé šupinky, které se tvoří lidem kteří mají suchou pokožku hlavy, znepříjemňují život mnohým z nás. Je nepříjemné když jdete na jednání máte sice perfektní oblečení a make-up ale bohužel máte lupy, naštěstí existuje spoustu kosmetických přípravku v podobě šamponů, které jsou konkrétně proti lupům bojují, používá se široká škála přípravků nejen šampony většinou kosmetika pro tuto problematiku efektivně tyto nepříjemnosti řeší. Kosmetika určena na vlasy je k dostání na naších stránkách a to za velmi příjemné ceny. Kosmetika, která bojuje proti lupům je k dostání v e-shopech a také v každé drogerii, nebo kadeřnickém salonu.

Pokračovat na článek



Výsledky vyhledávání v sekci: Mix

Sbalte se a jeďte třeba do Pelhřimova!

Jestli právě přemýšlíte, kam se jet podívat třeba na víkend, máme pro vás tip. Jeďte do Pelhřimova. A rozhodně nemáme na mysli krematorium :-) Do Plehřimova jsme se vypravili o dovolené a nelitovali jsme. Je to jedno z malebných měst jižních Čech, kde se můžete rozhlížet široko daleko z vyhlídkové věže, stejně jako trošku bát strašidel, ale i žasnout nad neuvěřitelnými věcmi v Muzeu rekordů a kuriozit.Začali jsme vyhlídkovou věží, tedy přesněji řečeno jí začala mužská část rodiny. Já jsem pod záminkou hlídání kočárku a fotodokumentace velmi ráda zůstala dole. Ve výškách se mi přece jen klepou kolena, byť by byl výhled do kraje sebekrásnější. Ovšem můj muž i syn byli nadšení. Z výšky na nás mávali a vyhlídku si užívali.Potom jsme se vydali za strašidly do jejich muzea, které sídlí přímo na náměstí. Jeho prohlídku si určitě nenechte ujít. Ačkoli povídání o hejkalech, bahňácích a bludičkách jsem dávno odrostla, ve strašidelném podzemí jsem se lekala spolu s vykuleným synkem. Opravdu povedená expozice vás nechá nahlédnout do světa nejroztodivnějších pohádkových postav, do dračí sluje i tmavého lesa, plného blikajících bludiček. Parta nadšenců, která toto muzeum připravila, si opravdu vyhrála, a to i se zvukovými efekty. Děti, které odtamtud vycházely, měly oči navrch hlavy. Docela rády si pak prohlédly výstavu loutek, která se právě konala v přízemí Purkrabského domu. Od milé paní průvodkyně jsme se dozvěděli, jak unikátní muzeum plné nadpřirozených bytostí vznikalo. Původně tam dokonce při různých akcích strašívaly převlečené děti.Pelhřimov je vyhlášený také nejrůznějšími rekordy a kuriozitami. Každoročně se tu koná mezinárodní festival rekordů a kuriozit, vždy druhý červnový víkend. Letos už jej nestihnete, ale můžete se podívat alespoň do Muzea rekordů a kuriozit, kde je k vidění spousta fotek z těchto akcí. Zároveň tu najdete obrovský zubní kartáček, který by byl velký i pro slona, lžíci, kterou byste zamíchali obří kotel, nebo pomlázku, za niž by byla každá žena o Velikonocích vděčná. Je totiž upletená z vlasů. Jedinou nevýhodou tohoto muzea je jeho nedostupnost pro zdravotně postižené či starší občany. Při prohlídce totiž zdoláte rovných sto jedna schodů. Pakliže tuto hranici zdárně překonáte, můžete se stát spolutvůrci rekordu. Stačí, když se na chvíli posadíte na židli a pustíte se do pletení obří šály. A jestli schody zdolávat nehodláte, ať už z jakéhokoli důvodu, můžete vyrazit na procházku stezkou rekordů, která vede podél říčky Bělé. Nebudete litovat, potkáte totiž obří poštovní schránku, obří trychtýř i spínací špendlík.Ať už se vydáte za strašidly, kuriozitami nebo jen posedíte nad šálkem kávy na některé z letních teras, můžete si být jisti, že nebudete litovat.

Pokračovat na článek


Zázračné citrusové plody

Citrusové plody dnes už můžeme mít v podstatě kdykoliv se nám zamane. Není to jako za socialismu, kdy se mandarinky objevovali jenom na Vánoce a ještě se na vás většinou nedostalo. Dnes už si dokonce můžeme vybírat z několika druhů citrusových plodů a najít pro sebe ty nejchutnější a zdraví nejprospěšnější.Citrusové plody jsou obecně velmi zdravé, protože jsou kvalitním zdrojem vitamínů. Citrusové plody jsou obrovským zdrojem vitamínu C, obsahují ho v podstatě všechny typy citrusů a to i v jakékoliv úpravě těchto plodů. Tedy je celkem jedno, zda jíte čerstvý plod nebo například kompotovaný. Jedním pomerančem můžete do těla dostat až dvě třetiny ideální denní dávky, což už opravdu stojí za to. Je tedy nesmysl jít vitamín C v pilulkách, když máte skvělý zdroj v čerstvém ovoci, které je k dostání pořád. Jak je všeobecně známo, vitamín C je skvělým bojovníkem za naše zdraví v oblasti imunity našeho těla. Zvláště v zimních měsících tohoto bojovníka oceníme, protože nám pomáhá zabraňovat chřipce, aby pustošila náš orgasmus. Ale vitamín C nezvládá jenom toto, je to navíc i perfektní antioxidant, bojuje proti rakovině či snižuje cholesterol. Ale citrusové plody nejsou jenom zdrojem tohoto vitamínu, obsahují totiž mnohem víc prospěšných látek, mezi něž patří například vitamín A, vitamín B, vápník, fosfor, draslík či hořčík. Citrusové plody navíc obsahují velké množství vlákniny. Pokud budeme zase za příklad dávat pomeranč, tak jeden tento plod obsahuje až patnáct procent ideální denní dávky.V poslední době se navíc diskutuje, jak moc je zdravé příjmat tekutiny pouze pitím. Stále častěji se totiž objevují názory, že spoustu tekutin bychom měli do těla dostat pomocí potravin. A na to jsou právě ideální citrusové plody, které obsahují vysoké procento vody, a tudíž skvěle zavodňují náš organismus. Na co si naopak dát u citrusových plodů pozor? Citrusy totiž obsahují velice kyselé šťávy, které nám nemusí dělat dobře na žaludek. Vzniká tady riziko poškození žaludku a sliznice. Proto je lepší se vyvarovat například vymačkaným citrusových šťávám, pokud jsme na lačno. A pokud máme žaludek poškozený, neměli bychom je pít vůbec. Další problém, který souvisí z kyselostí, je poškození zubní skloviny. Je třeba kyselost po vypití něčím neutralizovat či si rovnou vyčistit zuby. Jaké citrusové plody tedy na našem trhu můžeme najít? Je jich několik, některé jsou velmi známé a některé pro vás možná budou novinkou. Na našem trhu jistě známe pomeranče, které jsou zdroj vlákniny či vitamínu C. Existuje až čtyři sta druhů, ale dělíme je na dva základní podtypy a to pomeranče bledé, ty můžeme koupit celý rok, a pomeranče krvavé, které jsou na trhu pouze od prosince do března. Doporučuje se sníst půlka grepu před každým jídlemDalším, pro nás klasickým citrusovým plodem, jsou citrony. Ty jsou opět jako všechny ostatní citrusy výborným zdrojem vitamínu C. Citrony se berou nejenom jako ovoce, ale i jako koření, takže se hodně používají při vaření. Díky jejich výrazné kyselé chuti se výborně hodí na dochucování omáček či mas.Méně známým citrusem, který je ovšem příbuzný s citrónem, je limetka. Ta, ač vypadá úplně jinak než citrón, má velmi podobné chuťové vlastnosti. Používá se hlavně v různých koktejlech, jako je mojito či cuba libre. Fantastickým citrusem je grep. Doporučuje se sníst půlka grepu před každým jídlem, protože grep podporuje hubnutí. Známe jak grepy žluté, tak i červené. Mají velký obsahu vitamínu B i C.Mezi těmi méně známými citrusy můžeme objevit citrus jménem pomelo. Pomela jsou opravdu veliké plody, váží od jednoho kilogramu výš, což už opravdový kus ovoce. Mají velmi medovou chuť, a ač je dužina vysušenější než například u pomerančů, pomelo je opravdu gurmánský zážitek. Mez další druhy můžeme zařadit mandarinky, sweetie či kumkvaty. Citrusové plody se opravdu vyplatí mít pravidelně na svém jídelníčku. Pomůžete totiž vašemu zdraví. Zdravý život Všechny texty na zonakrasy.cz jsou sledovány systémem Copyscape. Jejich použití na jiných stránkách bude ihned odhaleno a řešeno soudní cestou.

Pokračovat na článek



Výsledky vyhledávání v sekci: Zdraví

Domácí bělení zubů

Bělení zubů rozhodně neřadíme mezi žádné složité operace. Není tudíž problém vybělit si do jisté míry svůj chrup v pohodlí domova. Na výběr budete mít hned několik alternativ, jak k domácímu bělení přistoupit. Tyto alternativy se ale slučují do dvou velkých skupin. Jde o možnost užití mechanických prostředků k vybělení zubů a o chemické bělení chrupu. Začneme mechanickými prostředky, díky nimž se dá velmi dobře zubům pomoci ke znovuzískání bílé barvy. Důvod je jednoduchý, v domácí snaze o vybělení zubů převyšují chemické metody. Mechanické čištění zubů spočívá v odstranění několika odolnějších pigmentových skvrn ze zubního povrchu. K základním prostředkům sloužícím k tomuto mechanickému odstraňovaní patří bezesporu hlavně abrazivní zubní pasty. Co tyto pasty obsahují? Hlavní složkou těchto abrazivních past jsou mikročástice. Za ty považujeme třeba bikarbonát sodný anebo mikrosilikáty. Používají se mikroperly a mikrogranulky. Najdeme i pasty, které jsou poměrně agresivní a jejichž používání může vést až k obnažení zubních krčků. Ideální je poradit se s ošetřujícím zubním lékařem. Mechanické bělení zubů z drtivé většiny předchází bělení chemickému. Pigmenty na zubech se pomocí mechanického bělení neodstraní úplně, ale dojde k tomu, že získají barvu, díky níž budou splývat se samotným zubem. Nevýhodou mechanického bělení je ta skutečnost, že mnohdy nedojde k úplnému vybělení zubů. Chemické čištění, ke kterému nyní přejdeme, je v tomto ohledu mnohem razantnější. Asi nejčastěji se používá peroxid vodíku anebo karbamid peroxid. Ten je o něco šetrnější, ale působí pouze na organické částečky. Anorganické částečky odstraní také na rozdíl od peroxidu. Zkusme nyní pro názornost rozdělit produkty, které se na českém trhu nacházejí. Na prvním místě bychom měli jmenovat bělící pasty obsahující peroxid. Tyto pasty mohou obsahovat jak samotný peroxid, tak i karbamid peroxidu anebo jiné enzymy a vitamíny. Tyto látky jsou schopny čistit a bělit zuby jak chemicky, tak také mechanicky. Bělení pomocí zubních past s těmito látkami bývá poměrně účinné a zuby dostanou všechny stejný světlý odstín. Zubní pasty je třeba používat pravidelně, jelikož jinak kýženého efektu jen velmi těžko dosáhnete. Mimo volně prodejných zubních past jsou k dostání také bělící zubní pasty používající se v rámci programů ordinačního bělení zubů. Volně prodejné bělící prostředky nabízejí kromě zubních past také různé lahvičky a štětečky, které dle reklamy stoprocentně vaše zuby vybělí. Na takovéto prostředky je nutné dát si pozor, protože mnohdy vašim zubům spíše ublíží. Koncentrace peroxidu může být několikanásobně vyšší, čímž dochází k naleptávání zubní skloviny. Jestliže to s domácím bělením přeženete, může dojít k tomu, že vaše zuby budou nadmíru přecitlivělé, a tím pádem o bolavé. Domácí bělení zubů může být i na profesionální úrovni. Jde hlavně o bělení zubů, které se sice provádí v domácnosti, ale je k němu třeba i kvalitního zubního laboranta a také zubaře. Právě zubař vám provede otisky vašich zubů a zubní laborant poté vyrobí speciální pouzdro, pomocí kteréhož se poté dáte do samotného bělení. Pouzdro zajistí kontrolovaný průnik chemické látky, jež vám zuby vybělí. Tento způsob je poněkud nákladnější a zdlouhavější, ale výsledky jsou poté vynikající. Díky této metodě se budete schopni zbavit i těch absolutně nejodolnějších skvrn, které za normálních okolností nezmizí. Celá metoda je také poměrně hodně efektivní z hlediska délky trvání. Takto provedené vybělení vydrží až půl roku. Bělení zubůZuby si můžete nechat vybělit hned několika metodami. Moderní zubní lékařství nabízí hned několik těchto metod. Na jedné z předních pozic je pochopitelně laserová metoda. Ta je k pacientům velmi šetrná a také bezbolestná. Lidé mohou volit také z mnoha možností zubních past, které pomáhají v případě menšího ztmavnutí zubů. Tyto zubní pasty obsahují některé látky, jež se dříve nevyužívaly. Doporučujeme domácí bělení zubů, případně laserové bělení zubů.J

Pokračovat na článek


Zdravé zuby

Jak se říká těm roztomilým malým bílým výrůstkům, co jich máme plnou pusu? Správně - zuby! (To nebylo moc těžké, že?)A z čeho se takový zub skládá? Každý náš zub má tři části: korunku, krček a kořen. Korunka je část zubu viditelná v ústech. Krček spojuje korunku s kořenem. Kořen je uložený v zubním lůžku.Co bychom uviděli, kdyby nás někdy napadlo zub rozpůlit? Každý zub tvoří několik vrstev:Sklovina je nejtvrdší zubní vrstva, která pokrývá povrch zubu, chrání jej a je nejtvrdší tkání v lidském těle – dokonce ani kosti nejsou tvrdší! Zubovina (dentin) je uložena pod sklovinou, má lehce nažloutlou barvu, je pevná, ale není tak tvrdá jako sklovina. Zubní dřeň (pulpa) obsahuje nervy a cévní zásobení zubu – právě ta bolí, když se nám udělá kaz: Nervy přinášejí do mozku signály bolesti, jestliže je zub kazem napaden. Cévy zajišťují výživu zubu a odstraňují odpadové látky. Cement je tvrdý, drsný a pokrývá povrch kořene. Zuby jsou uložené v zubním lůžku a s kostí jsou spojené drobnými závěsnými vlákny.Stačí jeden pohled do zrcadla a vidíme, že všechny zuby nejsou stejné. Jaké typy zubů existují?Typů zubů je víc. Zubní oblouk obsahuje všechny zuby, které jsou úhledně naskládané v horní a dolní čelisti. Zuby mají různý tvar a také plní v ústech různé úkoly.Rozlišujeme 4 typy zubů: řezáky, špičáky, třenové zuby a stoličky.Přední zuby, jedničky a dvojky, se nazývají řezáky – jsou ploché, jejich kousací hrana je ostrá a v ústech jich máme osm, čtyři v horní a čtyři v dolní čelisti. Používáme je k ukousnutí potravy a taky je můžeme na okolí cenit, když se usmíváme.Po obou stranách řezáků jsou špičáky (trojky) – dva v horní a dva v dolní čelisti. Mají delší kořen než řezáky a poskytují jim přátelskou výpomoc při trhání a kousání potravy.Vedle špičáku se nacházejí třenové zuby (čtyřky a pětky) – opět hezky rovnoměrně, čtyři v horní a čtyři v dolní čelisti. Podílejí se na kousání potravy a na jejím rozžvýkání.No a úplně vzadu, pěkně schované, si lebedí ty nejširší zuby, stoličky (šestky a sedmičky). Také ty jsou čtyři v horní a čtyři v dolní čelisti a žvýkají všechny ty dobroty, co se nám v ústech ocitnou. Zubní hitparádu uzavírají zuby moudrosti (osmičky). Než jsou dostatečně moudré na to, aby se prořezaly ven, tak to zabere dost času – obvykle kolem 25ti let. Takže na ty si ještě chvilku počkáme...Kolikrát se zuby v ústech vymění?První zuby se nazývají mléčné. Jsou v ústech jen dočasně, teprve po nich přicházejí zuby stálé. Když nám vypadají i ty, tak už žádné další nerostou a musíme nosit protézu – proto je důležité se o všechny naše zuby dobře starat! Jak vypadá mléčný chrup?Úplně první zoubky začnou lézt z dásně (odborně se tomu říká prořezávání, i když do zubů nám při tom nikdo neřeže) přibližně v 6. měsíci po narození. A pak už to jde ráz na ráz!- jedničky (první řezáky) se prořezávají 6 - 8 měsíců- dvojky (druhé řezáky) asi 9 měsíců- trojky (špičáky) 16 -20 měsíců- čtyřky (první stoličky) 12 -16 měsíců- a nakonec pětky (druhé stoličky) 20 - 30 měsícůProstě od půl roku až do tří let věku se pořád objevují další a další mléčné zuby (ještěže to máme za sebou). Okolo 3. roku života jsou už všechny venku, takže v každé čelisti jsou nakonec 4 řezáky, 2 špičáky a 4 stoličky. Celkem má mléčný chrup 20 zubů.A musíme se starat i o mléčné zuby, když stejně brzo vypadnou?Ano. Zuby, mléčné i stálé, slouží nejenom ke kousání, ale také se podílejí na tvorbě slov a pomáhají správné výslovnosti (proto je lidem bez předních zubů hůř rozumět). Zuby, ačkoli nejsou vidět, mají vliv i na to, jak náš obličej vypadá (Zkuste si nechat všechny zuby vytrhnout a uvidíte, jak se vaše tváře změní). Mléčné zuby navíc ovlivňují i vývoj čelisti a to, zda budou stálé zuby správně postavené. Proto je třeba, abychom se o ně starali a předčasně o ně nepřišli (Takže teď, když víte, jak jsou pro vás důležité, už si dáte pozor, abyste si je nevyrazili při sportování, že ano? Nebo je třeba neprohráli v kartách). Když nadejde jejich čas, začnou se mléčným zubům zkracovat kořeny a na jejich místo se postupně tlačí zuby stálé (Už se asi nemůžou dočkat, jak si taky hryznou). Mléčné zuby vypadávají ve stejném pořadí, jako se kdysi dávno, když jsme byli batolata, prořezávaly:- nejprve vypadnou mezi 5.- 8. rokem řezáky - a pak mezi 10. – 12. rokem špičáky a stoličky Ale stálé zuby nečekají, až nám vypadají všechny mléčné (To by nebylo moc praktické, žít několik let jen s pár zuby někde vzadu a velkou dírou vpředu). Na místě vypadnutých mléčných zubů se objevují zuby stálé a postupně je nahrazují. Kolem 6 až 8mi roků, kdy se prořežou stálé jedničky, které jsou v porovnání se zbývajícími mléčnými zuby mnohem větší, můžeme vypadat trochu jako bobr (Ale hlavu vzhůru, vypadáme tak jenom chvilku. Bobr celý život). Toto období smíšeného chrupu začíná okolo 5.- 6. roku (to se prořeže první stálá stolička) a pokračuje až do 12 – 13 let. Pořadí je opět přesně dané a zuby se obměňují postupně (Asi abychom se jednou ráno nevzbudili s úplně novým chrupem. To by nás mohlo vyděsit).Nejprve se prořezává první stálá stolička, a to hned za dočasnými stoličkami, v průběhu 5.- 6. roku života. Nazývá se „šestka“, protože je šestá v zubním oblouku. Je velmi důležitá pro dobré rozžvýkání potravy a ovlivňuje i správné postavení dalších stálých zubů.Po šestkách následují první a druhé stálé řezáky, potom špičáky, dále třenové zuby (čtyřky a pětky) a nakonec druhé a třetí stálé stoličky.V každé čelisti, nahoře i dole, tak máme nakonec 4 řezáky, 2 špičáky, 4 zuby třenové a 6 stoliček. Dospělý člověk má celkem 32 zubů.III. Noční můra našich zubů zvaná zubní kaz Co myslíte, která choroba je na celém světě nejrozšířenější a napadá bez rozdílu téměř každého? Není to žádná neznámá nemoc, ale „obyčejný“ zubní kaz. Ze všech lidí ohrožuje nejčastěji právě děti (Že by za to mohly všechny ty sladkosti, co máme tak rádi? Přihořívá...). Ale neztrácejme hlavu, proti zubnímu kazu nejsme bezmocní.Co je vlastně zubní kaz?Odborně řečeno jde o onemocnění, které se vyznačuje úbytkem minerálních látek (hlavně fosfátu a vápníku) ze skloviny a zuboviny. Tyhle jinak superpevné materiály se pak rozpadají jako drolící se skály a vzniká kazící se dutina.No, možná bychom se i s větší jeskyní v zubu smířili, ale zubní kaz bohužel dovede taky pořádně bolet. Už v samém začátku můžeme porušení skloviny vnímat nepříjemně, třeba při pití studených nápojů (jako je taková ledově vychlazená minerálka, hmmmm), nebo nás může zub pobolívat jako reakce na něco sladkého či slaného (takže vlastně skoro na všecko). Když si řekneme, že to ještě není tak zlé a návštěvu u zubaře odkládáme, kaz se šíří podél hranice skloviny a zuboviny a do hloubky směrem k zubní dřeni. Zkažená dutina se postupně zvětšuje a může dojít až k úplnému zničení zubní korunky. Pak už nestačí jednoduché zaplombování zubu, ale je třeba větší zákrok, někdy i odstranění zubu. Navíc, zánět a bakteriální infekce v okolí mléčného zubu mohou poškodit i vývoj stálého zubu, který vyroste na jeho místě. Proto je lepší v případě potíží návštěvu zubaře neodkládat, aby nám do dospělosti v ústech ještě něco zbylo.Jak to tak ale přijde, že najednou začnou minerální látky v tvrdých zubních tkáních ubývat?Pro odpověď musíme zabrousit do chemie. Základní příčinou vzniku zubního kazu je přítomnost a činnost bakterií, které dokáží měnit sacharidy na slabé organické kyseliny. Tyto bakterie jsou schopné v kyselém prostředí přežívat (jsou to pěkně odolné potvůrky). Když sníme něco, co sacharidy obsahuje, původně neutrální prostředí ústní dutiny se změní na kyselé – pH v ústech klesne pod hranici 5,5. Minerální látky v zubech se tím začnou uvolňovat, sklovina se rozpouští jako sněhulák na slunci a na zubní kaz máme zaděláno.Čím to, že potom nemáme zkažené zuby všechny a pořád?Zubní sklovina se dokáže proti vzniku zubního kazu bránit, pokud kyselé prostředí v ústech netrvá příliš dlouhou dobu a neopakuje se příliš často. Uvolněné minerály jsou dokonce schopné se opět uložit, pokud neutrální prostředí trvá dostatečně dlouho. Zdrojem minerálů jsou sliny (Takže když nad něčím slintáme, dělá to našim zubům moc dobře!). Sliny také pomáhají odstraňovat zbytky potravy a urychlují neutralizaci kyselého prostředí. Kromě toho, že budeme pořádně slintat (v tom nám může pomoci třeba žvýkačka bez cukru), je hlavně důležité, kolik a jak často sacharidy jíme. Čím více a častěji, tím stoupá míra a délka trvání kyselého ústního prostředí a také pravděpodobnost, že si v zubu vypěstujeme kaz. Jsme tedy vůči zubnímu kazu bezmocní?Naštěstí ne. Máme několik možností, jak vzniku zubního kazu zabránit nebo kazivost snížit. Patří sem:- pravidelná a správná péče o ústní dutinu- zdravá výživa s omezením cukrů- posilnění odolnosti zubních tkanin fluoridyNácvik čištění zubů nastává v období mezi 2. a 3. rokem života, kdy ještě dítěti pomáhají s čištěním rodiče. Ve věku 6 až 7 roků už jsme takové šikulky, že si můžeme čistit zuby sami. Rodiče by nás ale měli kontrolovat, zda to děláme správně a na některé zuby nezapomínáme (A my můžeme zase občas dohlédnout na rodiče. Jejich zuby nám budou určitě vděčné.). Také je důležitá velikost zubního kartáčku a tvar jeho hlavy, což závisí na našem věku. A co když nás pobolívá dáseň? Znamená to, že máme zkažený zub?I u zdravých dětí se občas vyskytují bolesti dásní - dásně jsou zarudlé a jejich okraj napuchlý. Nejčastější příčinou je hromadění zubního plaku v blízkosti zubního krčku. Zubní lékař nám při pravidelných prohlídkách pomůže najít příčiny, které způsobují hromadění zubního plaku. Nejdůležitější je zubní plak pečlivě a pravidelně odstraňovatIV. Záleží zubům na tom, co jíme? Člověk by si řekl, že zubům to bude jedno, co jíme, vždyť všechno ochutnáváme chuťovými pohárky na jazyku, ne? Ale skladba naší stravy má na stav zubů velký vliv. Určitě jste už slyšeli, že je důležité nejíst příliš mnoho cukrů, slazených potravin a nápojů. Ale nebojte, neznamená to, že všechno sladké je zakázáno! Jde o to, kdy a v jakém množství si na sladkém pochutnáme.Čím déle kyselé prostředí (které, jak jsme si řekli výše, vzniká v ústech působením cukrů) v ústech trvá, tím déle dochází k naleptávání skloviny. Proto jsou pro zuby škodlivé nejen jednoduché cukry (sacharóza, fruktóza, glukóza, laktóza), ale i škroby, hlavně tepelně zpracované (chleba, rohlíky, hamburgery atd.). Nebezpečné jsou také potraviny lepkavé a sladké (třeba taková matlavá karamela), které se na zubech dlouho drží.Naše zuby se ale i s takovou náloží kyselin vypořádají, pokud je takovými „lahůdkami“ nebombardujeme moc často. Důležité proto je nejíst a nepít sladké potraviny a nápoje během celého dne. Mlsání mezi hlavními jídly je poukázkou na zkažený chrup.Cukr a cukrem slazené potraviny najdeme zejména v pekárenských výrobcích, cukrářských výrobcích, trvanlivém pečivu, sladkostech, cukrem slazených nápojích a v potravinách obsahujících škrob. Nejvíc ale záleží na tom, kdy, jakým způsobem a jak často potraviny obsahující jednoduché a složité cukry konzumujeme.Ovocné džusy je zase dobré ředit vodou v poměru jedna ku jedné. Také je můžeme pít slámkou. Základem je, aby se šťáva z citrusových plodů nacházela v ústní dutině co nejkratší čas, aby zuby co nejméně rozleptávala.A které potraviny dělají našim zubům dobře? Zubům svědčí hlavně mléko a mléčné výrobky (obsahují vápník), sýry, ovoce a zelenina (obsahují vitamíny A, C a D - ty jsou pro zdravý vývoj zubů nezbytné). Zubům také neškodí žvýkačky bez cukru.V. Důkladná zubní očista Bohužel, se znalostí čištění zubů se nerodíme. Spousta lidí si zuby jen tak narychlo ošudlá – často třeba jenom zepředu - a myslí přitom na kdovíco (třeba na školu... to snad ne!), a domnívají se, že mají vystaráno. Je to škoda, protože na zubech tak zůstává a hromadí se zubní plak.Co je na zubním plaku tak špatného?Zubní plak je tvořený z mikroskopických zbytků potravy. Hromadí se, uskladňuje na zubech, dásních i jazyku. To se velmi líbí bakteriím, které se takovými zbytky naší potravy živí. Zabydlí se v ústech, množí se a podílejí se na vzniku zubního kazu a zánětů dásní. Na bakterie ale vyzrajeme, pokud plak pravidelně odstraňujeme. Pak se nemají čím živit a než by držely hladovku, radši naše ústa rychle opustí. My pak nemáme kazy a zuby ani dásně nás nebolí.VI. Vonět jako lilie, nebo smrdět jako tchoř? Když nedodržujeme ústní hygienu, může nám začít smrdět z pusy. A to je dost nepříjemné, hlavně pro ty, co třeba sedí v lavici vedle nás nebo před námi (takže jestli sedíte hned před tabulí nebo sami, nemusíte číst dál...no, možná radši ano, co kdyby vás paní učitelka přesadila). Hodně dospěláků si myslí, že jim z pusy smrdí proto, že snědli něco ne zrovna voňavého (česnek, cibuli, rok staré olomoucké tvarůžky a podobně). Ve skutečnosti 90 procent zápachu vzniká přímo v ústech, jen zbylých 10 procent způsobuje onemocnění vnitřních orgánů. Pokud máme v pořádku trávicí soustavu, tak i nejsmradlavějšího česneku se můžeme zbavit do deseti minut. Proto naprostá většina lidí může mít ústa voňavá jako růžový sad, stačí jen, aby se jim v nich nehromadily bakterie. Platí jednoduché pravidlo, že kde není plak, nejsou ani bakterie, a tím pádem nehrozí ani zubní kaz, ani zápach z úst.Na zubní plak je potřeba se řádně vyzbrojit účinnými prostředky – hlavní je správný zubní kartáček. Na mezery mezi zuby se nám bude hodit mezizubní kartáček a tam, kam se ani s ním nedostaneme, zubní nit.Když zrovna nestojíme před zrcadlem a nebojujeme s plakem sami, pomáhají nám sliny. Působí jako taková nepřetržitá zubní myčka a oplachují z povrchu zubů bakterie. Když mají správné složení, působí dokonce jako dezinfekce. Aby sliny pracovaly, jak nejlépe dokáží, je třeba pít dostatek vody - nejlépe čisté. Určitě jim nepomůžeme různými limonádami slazenými cukrem – na tom si naopak bakterie pochutnávají.Ale ani slina v nejlepší kondici sama nestačí na boj proti zubnímu plaku. Jenom pomáhá do doby, kdy nastoupíme s kartáčkem a generální úklid provedeme 2x denně sami (prostě ruční práce je ruční práce).VII. Jdeme na to! 1. Žádná práce nejde od ruky bez kvalitních nástrojů – tedy ani čištění zubů ne! Je proto důležité používat kvalitní zubní kartáček, s jehož výběrem vám poradí zubní lékař. Určitě si nekupujte moc tvrdý a ani na zuby při čištění netlačte. Stejně tak je zapotřebí kartáček pravidelně měnit (kartáček, kde se štětiny ježí do všech světových stran a čistila si jím zuby už prateta Míla, asi nebude to pravé ořechové...)2. Potřebujeme znát ty správné fígle, jak na věc, tedy správnou techniku čištění. S tím nám poradí odborník.3. Je jasné, že když si na svoje zuby vzpomeneme asi tak jednou týdně, tak jim to moc nepomůže. Naše zuby by nám byly nejvděčnější, kdybychom si je čistili po každém jídle, ale kdo by na to měl přes den čas (no, my asi ne). Proto bude úplně super, když se budete zubům věnovat pravidelně 2x denně. Jednou ráno, kdy je dobré zuby čistit až po snídani (pokud ji tedy nejste zvyklí ukusovat v poklusu za ujíždějícím autobusem). Večer je dobré postarat se taky o mezizubní prostory – kromě kartáčku budete potřebovat i mezizubní kartáček, který se dostane do všech škvír.4. Víte o tom, že máte nárok na pravidelné preventivní prohlídky u svého zubaře každý půlrok? Zubní lékař tak má přehled o tom, co se děje v našich ústech a může zasáhnout včas, když je na obzoru nějaký problém. Je proto lepší zajít občas relaxovat do zubařského křesla dobrovolně, než se přiřítit až ve chvíli, kdy se nám v ústech černá kaz velikosti kráteru. Ale nebojte, i v takovém případě si váš zubní lékař poradí.

Pokračovat na článek


Zuby

Věděli jste, že: Sliny dokáží takto naleptanou sklovinu opravit zhruba během hodiny- v této době se proto zuby čistit kartáčkem nemají. Když jdeme spát - je třeba vytvořit pro opravný proces ty nejlepšípodmínky:nejíst hodinu před čištěním zubů,vyčistit si je podle doporučení lékaře, včetně důkladného vypláchnutíúst.Velkých škod se nadál, kdo na tyto rady nedbal: medové čaje pro nemluvňata jim rychle zničí jejich první zoubky,jablko na noc (podle zásad života sladěného s přírodou) rychle zničíi zuby druhé.Ústní mikroflora - její složení je dánoregulačními mechanizmy slin a ústní sliznice a dále konzumovanou potravou.Působením této mikroflóry vzniká na zubech plak. Ten brání přístupuslin k povrchu zubu a tím mohou probíhat následující procesy:Leptání povrchu zubu - pokud se plak neodstraňuje, leptání probíháaž vznikne hlubokýkaz - takto přicházíme o stoličky(6, 7, 8) a o zuby třenové (4, 5). Mistrovské kousky zde předvádějízbytky moučných jídel "opomenuté" při čištění v korunkách stoliček.mineralizace plaku - vápenné sloučeniny napadají plak a vzniká dobřeznámý zubní kámen; ten není odstranitelnýzubním kartáčkem.Dáseň - je vystavěna tak, aby obepínalazuby i v mezizubních mezerách a aby měla tendenci tento stav udržovat.Těsně lne k povrchu zubní skloviny. Pokud je na rozhraní zub - dáseňvytvořen zubní kámen:při kousání se mechanicky dostávají složky potravy mezi zubní kámena dáseň,bakterie si tam hospodaří podle svého,cizorodá masa dáseň utlačuje, dráždí ji a ta reaguje otokem (tzv.zánět dásně),napětí v dásni ji začíná oddělovat od zubu,cizorodé látky postupují do uvolněného místa,dáseň se stahuje z mezizubních mezer, ustupuje od korunek ke kořenůmzubů a tak obnažuje zubní krčky,postupně, po několika letech, se zmenší plocha, kterou je zub ukotvendo svého lůžka a zub se začíná viklat - tento stav se jmenuje paradontóza,celkový špatný stav zubu vede k jeho vysouváníz lůžka a vypadnutí - takto přicházímeo dolní řezáky (1, 2) a o horní řezáky (2).Dásni v její nelehké práci pomáhá vitamínC - však také se latinsky jmenuje acidum ascorbicum neboli česky kyselinaproti kurdějím. Zubníoblouky (tak se nazývá systém zubů jako celek) - jednotlivézuby se vzájemně podporují:udržují se na svých místech,střídají se v kousání - chvíli koušeme levoupolovinou, pak zase pravou,zuby horního a dolního oblouku zapadají mezi sebe,tedy například horní 3 zapadá mezi dolní 3 a 4. Aby zuby mohly taktodo sebe zapadat, vyřešila Matka Příroda s elegancí sobě vlastní:horní řezáky (1 a 2) jsou mnohem šírší než jejich dolní protějškya posunují zuby horní čelisti potřebným způsobem.Pokud některé zuby v obloucích chybí: jejich sousedé se začnou rozestupovat "aby zaplnilimezery",kostní hmota čelisti se přetvoří tak, že zaplnímísto v uvolněné zubních lůžkách a sníží se. S ní se snižujei dáseň nad ní.tím se snižuje i dáseň zubů sousedících sprázdnými místy a obnažují se jejich krčky. Zubní krčky jsou mnohemméně odolné proti zubnínu kazu než zubní sklovina.To, spolu s větším zatížením při kousánís menším počtem zubů, způsobuje jejich většíopotřebení a malou odolnost vůči různým poškozením - tak přicházíme o horní řezáky (1) a o špičáky (3).Naučení   Matka Příroda si s našimi zuby dala hodně práce audělala je dobře. Bohužel nepočítala s tím, že si tak hojně budemedopřávat sladké (a tím podporovat zubní kaz) a jíst vařená jídla(a tím podporovat tvoření plaku a zubního kamene).    Měli bychom jí pomáhat nebo spíše umožnit, aby sezuby svými vlastními silami udržovaly v dobré kondici. Stačí málo: Zdravě jíst a zdravě pít:Pamatovat na vitamin C (však jeho jiné jméno je kyselina askorbová,tedy látka zabraňující skorbutu, nemoci vyznačující se mj. otokydásní a jejich krvácením),Pít i jiné nápoje než sladké limonády a džusy (zubní osvětářizvláště nemilují módu "kolových" limonád, protože ty obsahujíspoustu cukru, navíc ještě karamel pro lepší chuť a kyselinu fosforečnoupro správný říz).Zoubky si důkladně a přitom ohleduplně čistit,zvláště před spaním.Nechodit spát bez důkladného vypláchnutí pusy čistou vodou - sladko po čokoládovém bombónu i kyselo po šťavnatém jablku zubyničí. Velkou katastrofou končí zuby miminek uspávaných dudlíkemnamočeným v medu - ve třech letech mají místo bílých zoubků černépahýlky.Chodit pravidelně na prohlídky k zubnímu lékaři. Jejich hlavnímvýznamem je kontrola zubní hygieny a odstraňování zubního kamene,nikoli vrtání a nové plomby.Další informaceChrup - dětský má 20 zubů (8 řezáků,4 špičáky, 8 zubů třenových), dospělý má 32 zubů (8 řezáků,4 špičáky, 8 zubů třenových, 12 stoliček)Výměna prvních zubů za druhé - probíhápostupně a chytře. Druhý zub, vyrůstající pod prvním, roste tak,že stravuje kořen prvního zubu a ten, když už z jeho kořene téměřnic nezbude a samotná dáseň ho v čelisti neudrží, snadno a bez bolestivypadne. Zajímavé je i to, že jako první z druhých zubů často vyrůstá"šestka" stolička, aby svojí polohou řídila růst ostatních druhýchzubů.Zubní sklovina - je nejtvrdší tkání našehotěla, skládá se ze stejných minerálů jako kosti, tedy z hydroxylapatitu3Ca3(PO4)2.Ca(OH)2 a karbonatoapatitu3Ca3(PO4)2.CaCO3.H2O.Navíc obsahuje i malé množství fluoroapatitu 3Ca3(PO4)2.CaF2,který ji činí odolnější. Hlavním rozdílemproti kostem jsou větší krystaly a větší koncentrace minerálů.Ty sklovinu činí tvrdší a průsvitnou. Je stejně tvrdá jako křemen.Fluor - prvek zlepšujícíkvalitu skloviny zubů, zejména její odolnost vůči poškození v kyselémprostředí. Dodává se různými způsoby - fluorizovaná voda, fluoridovétablety, fluorizované zubní pasty. Zuby jsou však velmi citlivé napřebytek fluoru - v tom případě fluor sklovinu poškozuje!Čištění zubů:Je lépe mít kartáček měkčí než tvrdší -tvrdé, ostré konce štětin mohou poškozovat jak dásně, tak i zuby.Je dobře používat kvalitní, florizovanou zubnípastu.

Pokračovat na článek


Péče o ústní dutinu a dásně

I onemocnění dásní může přispět ke špatnému dechudalší zdravotní problémy, jako infekcí dutin a nemoci trávicího traktu nebo jater dobrá ústní hygiena je nejlepší způsob, jak zabránit špatnému dechučistěte si nejlépe zuby po každém jídle - pokud ne, čistit nejméně 2x denně.používejte měkký zubní kartáček. Střední nebo tvrdé zubní kartáček je příliš tvrdý na své dásně - může způsobit ustupující dásně, což zase umožňuje částicím potravin uvíznout mezi dásní a zuby. Když pak tyto částice začnou hnít, jsou příčinou špatného dech, stejně jako jiné problémypoužívejte i kartáček na jazyk, stejně jako zuby. můžete si také zakoupit škrabky na jazyk. Tím si odstraníte bakteriální povlak z jazyku. Pokud váš jazyk není čistý, může i to být jedna z příčin vašeho zápachu z ústužívejte pravidelně i zubní nit -doporučuje minimálně každý večersprávná ústní hygiena může jít dlouhou cestu k prevenci od zápachu z ústpijte hodně vody - sucho v ústech, může být příčinou špatného dechu jezte pravidelně jídla – i to může rovněž pomocivynechávání jídel, není dobrý nápad, protože pravidelné žvýkání a polykání pomáhá předcházet suchu v ústechnekuřte. Kouření způsobuje nepříjemný zápach z úst, a neexistuje žádný způsob, jak vyléčit špatný dech z kouření jiného, ​​než přestat kouřitnácvik správné ústní hygieny může být vše, co potřebujete udělat, aby léčil zápach z úst. To je první věc, kterou byste měli vyzkoušet. I když budete muset zkusit jinou léčbu jako dobře, měli byste pokračovat v dobré ústní hygieny rutinaexistuje řada produktů na trhu, které mohou pomoci se špatným dechem, jako jsou dechové bonbony či a žvýkačky. Tyto produkty mohou zakrýt pach, ale neřeší skutečnou příčinu špatného dechunejlepší léčba je ta, která se zabývá jak zápachem, tak i příčinou zápach z úst. Mnoho lidí dává přednost přírodní produkty, aby se předešlo nežádoucí účinky společné pro tradiční léky na předpispřírodní léčba často mají i jiné zdravotní výhody takéostatní metody uvedené v podsekci prevence jsou vhodné také vyzkoušet, jako léčbu příčin zápachu z úst. Mohou pomoci spolu s dalšími léčebnými metodamiPokud máte problémy s dutinami, navštivte svého lékaře. Pokud máte podezření, zažívací potíže, také brzy navštivte svého lékaře. Některé z těchto problémů mohou být poměrně vážné. Takže pokud jednoduché metody neléčí váš špatný dech, měli byste vyhledat odbornou  lékařskou pomoc

Pokračovat na článek


Zubní hygiena

Zubní hygienaDokonalá ústní hygiena je bezpodmínečnou podmínkou pro zdravé a krásné zuby! Máte zažloutlé či zašedlé zuby? Viníkem jsou potraviny, nápoje, cigarety. Krvácejí Vám dásně? Zvýšená krvácivost je projevem zánětu okrajových dásní. Z drobného zánětu se může vyvinout postupně parodontitida, která pokud nebude léčena, může vést až ke ztrátě vlastních zubů. Vše můžete odstranit a předejít onemocnění zánětu dásní! Čím? Dokonalou ústní hygienou. Profesionální zubní hygienu provedenou odborníkem vyžadují dnes nejen stomatologové jako součást léčby, ale lidé ji chápou jako prevenci a běžnou denní součást života. Příspěvek poskytla společnost Zubní hygiena Dentální hygiena se zabývá prevencí zubního kazu, prevencí onemocnění dásní a jejich léčbou a léčbou závěsného aparátu. Zánět dásní Zdravá dáseň má lososovou barvu. Není-li péče o chrup adekvátní, dáseň vlivem bakterií nateče a může začít krvácet, což je příznakem zánětu. Tento zánět se dá během velmi krátké doby vyléčit, a to odstraněním zubního kamene a správným a důkladným čistěním zubů a dásní (použití mezizubních kartáčků nebo zubních nití). Pokud se zánět neléčí, dochází k paradontóze – ztrátě zubů. Je velmi důležité naučit se správné techniky čištění zubů, péče o dásně a mezizubní prostory. Vhodný kartáček Pro dokonalé čištění zubů doporučujeme používat kartáčky spíše měkčí. S tvrdým kartáčkem si můžete postupně vybrousit zubní sklovinu a narušit tak povrch zubu. Pracovní část kartáčku by měla být krátká (do 2 cm), čím kratší hlavička, tím lépe se dostanete i do zadních partií, štětinky rovně střižené a především co nejhustší. Technika čištění Kartáček přiložíme k dásním, štětinky vyklopíme do mezizubního prostoru, aby krásně zapadaly a byly na dásni, provádíme velmi malé kroužky. Při této technice masírujeme dásně, ale také vyčistíme celý zub včetně části mezizubního prostoru. Z vnitřní strany zubu pak opakujeme tentýž postup. Kroužky musí být co nejmenší pro dokonalé vyčištění zubů. Kousací plošky čistíme klasicky, přejíždíme kartáčkem nebo kroužíme. Doporučená doba čistění je minimálně 5 minut. Mezizubní pomůcky Zatímco nit je vhodnější pro ztěsnaný úsek chrupu, v oblasti stoliček bývají obvykle mezerky větší, tam doporučujeme spíše mezizubní kartáček. Z počátku čištění mezizubních prostor může dáseň krvácet. Nelekejte se, jde o vyplavování bakterií z mezizubních prostor. Zánět se léčí, během 14 dnů by krvácení mělo ustat. Mezizubní kartáček je třeba používat denně, lépe před spaním. Kartáček pro vnitřní plošky zubů Jedná se o jednosvazkový neboli solo kartáček. Kartáček přiložíme na přechod zubu a dásně a budeme jemně obkružovat tak, abychom čistili nejenom dáseň, ale také kousek zubu, protože povlak se usazuje právě na těchto místech nejvíce. Nezapomínejte na zadní stranu posledních stoliček. S Italem v kuchyni II (13)

Pokračovat na článek