Výsledky vyhledávání pro dotaz kartáček

Výsledky vyhledávání v sekci: Krása

Jak vyplnit řídké obočí

Podle odborníků přes krásu, potřebuje téměř každá žena doplnit obočí. To byla pro mě novinka. Nikdy bych neřekla, že by ženy potřebovaly vyplnit obočí, ale opak je pravdou.Pokud jste se stejně jako většina žen narodily s řídkým obočím, nebo jste zkrátka přehnaly trhání obočí, je oprava a výplň obočí na místě. Stačí jen mít tužku, pudr a šikmý kartáček, nebo čistý kartáček na řasenku.1.Vyberte si tužku a pudrPokud máte nepravidelné a řídké obočí, jistě ho budete chtít doplnit a nahradit. Pomocí tužky a nějakého pudru lehce domalujete vše, co potřebujete. Tato barva drží na kůži.Vyberte si měkkou tužku (tvrdé tužky mají tendenci být příliš voskové). Tato tužka by měla být o odstín světlejší než je vaše obočí. Pudr by se měl shodovat s barvou obočí. Pokud je obočí obzvlášť světlé, vyberte si tužku, která je o odstín tmavší, než obočí.2.Připravte obočíNejprve vyčešte obočí čistým kartáčkem od řasenky. Prohlédněte si pozorně obočí, kde potřebuje vyplnit. 3.Vyplňte obočí tužkouPoužijte tužku k vyplnění chybějícího obočí. S tužkou zacházejte opatrně, používejte krátké, lehké tahy. Aplikujte tužku ve směru růstu chloupků. Klíčem je nesnažit se vytvořit určitou linii, ale vytvořit vzhled chloupků v obočí. Dejte si pozor, abyste tužkou nepřekreslily celé obočí, to by mělo za následek nepřirozený vzhled.Pokud máte měkkou tužku, vyplňování obočí půjde snadno. Pokud však máte tužku tvrdou, zahřejte nejprve její špičku třením mezi prsty.4.Oční stíny nebo pudr na obočíObarvěte šikmý kartáč nebo čistý kartáček od řasenky v očních stínech. Naneste je podél obočí. Měly byste se držet tužky, směs pak působí dokonale. Pro to, aby prášek na obočí vydržel déle, navlhčete kartáček před obarvením.5.Dvě barvy místo jedné?Můžete vyzkoušet dvě barvy při vyplňování obočí: světlejší prášek tam, kde je obočí nejsilnější a tmavší na koncích.6.Delší trvanlivostPro delší trvanlivost vyplněného obočí si stříkněte lak na vlasy na prsty a naneste ho na obočí. Rady na závěr: Příliš vytrhaného obočí?Pokud vám chybí obočí, může trvat několik měsíců až let, než doroste.Úprava obočíObočí upravujte pomocí ricinového oleje, to je skvělý způsob, jak je udržet zdravé a skvěle vypadající.Tvarování obočíPlnější obočí je lepší než úzké. Tvarujte obočí jednou za 4 týdny. První tvarování a vytrhávání by měla provést kosmetička, další už zvládnete samy.

Pokračovat na článek


Zkrášlující tipy pro mladé dívky

Pro dospívající dívky je velmi snadné vytvořit vzhled, který je přirozený a bezchybný, ale také je velmi snadné líčení pokazit. Stejně jsou tu problémy, se kterými „teenageři“ dennodenně bojují. Akné, zarudlinky a další kožní problémy můžou nadělat velkou škodu.Abychom vám zlepšili den, připravili jsme pro vás 30 zkrášlovacích tipů, které vám účinně pomůžou v boji proti nepříjemnému akné.Důvěra a sebeúctaI po zaučení, jak se líčit se stále najdou dívky, které se o sebe neumějí správně starat. Stručně řečeno, důvěra a sebeúcta jsou velmi důležité při „tvoření“ krásného vzhledu. Samozřejmě je vše spjato i s vaším charakterem!Důvěra je něco, co na dívky upozorní a sebeúcta jim dodává správnou dávku sebedůvěry. To vše zahrnuje ochotu zkusit nové věci a opustit své hluboce zakořeněné (zlo)zvyky. Každý bývá občas nejistý, ale přijmutí svých nedostatků je klíčem k pravému osobnímu potenciálu.A teď se vrhneme na vaši krásu, co myslíte?Sekce č.1: Péče o pleťTip č.1: Test s kapesníčkemJednou z nejdůležitější věcí, kterou je dobré vědět při péči o pokožku zahrnuje perfektní znalost své pleti, přesněji řečeno její typ. 5 základních druhů jsou: citlivá, normální, mastná, kombinovaná a suchá. Při pátrání vašeho typu proveďte snadný ranní test s kapesníčkem. Po probuzení přitiskněte papírový kapesníček po celém vašem obličeji. Jemně zatlačte, aby byl dotyk kapesníčku s pokožkou co nejblíže a pomocí našich ukazatelů najděte druh své pleti:Druh pleti č.1: Citlivá pokožka-Pokud na kapesníčku nejsou žádné stopy po oleji, máte s největší pravděpodobností citlivou pleť. Tento typ je opravdovou výzvou, protože sama víte, že vás občas trápí její napínání, suchost a červená místečka. Svědění, napínání a zanícení mohou vést k jejímu poškození, což není zrovna nejpříjemnější.Jak o ni pečovat: Vyhněte se peelingům s obsahem pískových nebo hruškových zrníček, protože tyto hrubé částečky mohou způsobit zbytečná zarudnutí. Místo toho dejte přednost pleťovým gelům s vysokým obsahem peroxidu benzoylu, AHA (alfa-hydroxy-acid) a BHA (beta-hydroxy-acid). Bohužel může být tvrdým oříškem najít takovouto ošetřující kosmetiku, protože drogerie se hemží klasickými peeling s velkými čisticími zrníčky.Druh pleti č.2: Normální pleťKapesníček by na vaši pleti neměl zanechat žádný kožní maz. Vaše pleť je kyprá a elastická. Máte štěstí, víte to? Tento typ pokožky je tou nejideálnější a je velmi snadné se o ni starat, protože vám správně funguje cirkulace krve. Někdy skoro není třeba se o ni extrémně starat, ale věřte, že každá pleť si zaslouží vyživující péči!Jak o ni pečovat: To nejlepší, co pro ni můžete udělat ji čistit každý den, nejlépe ráno a večer. Jemný čisticí gel nebo pěna vám zaručí rovnováhu pokožky a její stálou pružnost. Pokud chcete, můžete používat i toner a samozřejmě nezapomeňte na každodenní používání hydratačního krému.Druh pleti č.3: Mastná pleťJe-li váš kapesníček potřísněn kožním mazem, s největší pravděpodobností trpíte mastnou pletí. Tzv. T-zóny jako je nos, čelo, tváře a brada se vám často lesknou. Tato mastnota trápí mnoho dívek, protože způsobuje nerovnost povrchu pleti, její lesknutí a často nepříjemné akné, kterého se těžko zbavuje.Jak o ni pečovat: Abyste ji udržela pružnou a v pozdějším věku i bez vrásek, používejte čistící kosmetiku určenou pro mastnou pleť. S hledáním takovýchto přípravků nebudete mít sebemenší problém, protože jich v drogeriích najdete opravdu mnoho. Jednou až dvakrát týdně dopřejte své pokožce peeling, který ji odmastí a zbaví ji odumřelých buněk. Největší chybu, kterou byste mohla udělat je umýt si obličej klasickým mýdlem na ruce!Druh pleti č.4: Kombinovaná (smíšená) pleťPokud má ubrousek flíčky jen na oblasti nosu a čela, pak máte kombinovaný druh pleti. Patříte mezi skupinu žen vlastnící pleť , která se nachází mezi suchou a mastnou. Každá oblast vaší pleti totiž vyžaduje jiný druh péče.Jak o ni pečovat: Suchá místa bývají obvykle tváře a oblasti očí, která do vašich 30 let nepotřebují nijak zvláštní pozornost. Zato však mastná místa vašeho obličeje vyžadují každodenní čištění a jednou týdně budete muset provést peeling (použijte kosmetiku určenou pro mastnou pleť).Druh pleti č.5: Suchá pleťDívky trpící suchou pletí budou mít úplně suchý kapesníček. Jejich kůže bývá suchá, napnutá a „vločkovitá“. Vysušená pokožka je velmi problematická, protože v pozdějším věku je náchylnější ke vzniku vrásek v porovnání s mastnou a kombinovanou pletí.Jak o ni pečovat: Abyste zabránila předčasnému vzniku vrásek, je třeba zahrnout do rutinní péče velké množství hydratačního krému, který obsahuje hypoalergenní složky. Použijte vlažnou vodu pro osvěžení a umytí pleti, nikdy ne teplou, protože by mohla kůži zbytečně podráždit. Hlavně v zimě byste své pokožce měla obstarat kvalitní hydratační krémy, které ji ochrání před popraskáním a krutým mrazem.Sekce č.2: Tipy pro líčeníLíčení dělá ženy starší, sofistikované a samozřejmě i trendy. Díky němu můžeme zakrýt pupínky, jizvy a zarudlinky na obličeji.První důležitá věc je make-up, ale mnoho dívek používá jeho špatný odstín. Hon za správným make-upem bývá velmi těžké, protože na trhu najdete mnoho kosmetických značek, hodně textur a velké množství odstínů. V úvahu musíme vzít i to, kolik jste ochotná investovat!Zkrášlovátka jako jsou make-upy, korektory, bronzery, tvářenky, oční stíny, oční linky, řasenky, lesky na rty a rtěnky jsou na trhu velice rozšířená a každá kosmetická značka vám nabízí jiný sortiment.Tip č.1: Jak si vybrat správný make-upMůžete je najít hnedka v několika konzistencích: tekutý, pěnový, krémový a práškový (v pudru). Tekuté sice padnou každé pleti, ale ne vždy jsou tou nejlepší volbou. Při výběru make-upu berte v potaz typ své pleti, protože špatná konzistence může z vašeho líčení udělat nepřirozenou masku. Následujte našeho rádce, jak si koupit správný make-up:Pro suchou pleť: Máte.li tento druh pleti, je velmi příhodné používat make-up v  tyčince nebo matující tekutý. Tyto druhy make-upu mají krémovou texturu, takže vaši pleť krásně hydratizují.Pro mastnou pleť: Tekutý nebo pudrovitý make-up s nápisem matující jsou to nejlepší pro vaši pokožku. Minerální make-upy vám také skvěle sednou, protože obsažené složky absorbují přebytečný olej a vaše pleť bude nádherně hladká. Tyto typy zároveň používané s korektorem báječně zakryjí akné a tmavé kruhy pod očima. Trápí-li vás akné, použijte make-up obsahující salicylic acid, který vám pomůže v boji proti protivným pupínkům!Pro smíšenou pleť: Krémová, pěnová nebo prášková textura make-upu je to nejlepší, co můžete pro vaši pleť udělat. Jejich hydratační a krycí vlastnosti si určitě brzo oblíbíte. Navíc, tyto druh jsou snazší pro aplikaci než make-upy v tyčince nebo klasické tekuté.Pro citlivou pleť: Trápí-li vás různé druhy ekzémů, určitě máte současně problémy s akné. Je nutné brát v potaz, že je vaše pokožka napnutá, rudá a podrážděná, je velmi vhodné použít zbarvený hydratační krém (nebo-li 2 v 1-krém a make-up v jednom). Tento speciálně zbarvený krém vytvoří na vaší pokožce tenkou hydratační vrstvu, kterou určitě oceníte. Dalším tipem je minerální make-up, u kterého se ale může stát, že vaši pleť mírně vysuší. V tomto případě použijte toner ve spreji, abyste svou kůži dostatečně ochránila.Pro normální pleť: Pleť která netrpí žádným akné a vysoušení si může dovolit všechny make-upové konzistence.Tip č.2: Jaký odstín je pro mě ten pravý?Až budete v drogeriích bloumat nad odstíny, je třeba si vše řádně otestovat. Měla byste mít na paměti, že pokožka na zadní straně vaší ruky má nejpodobnější barvu k barvě vašeho obličeje, takže make-up testujte na rukou, nikoliv na svých tvářích! Zabráníte tím vzniku zánětů, protože testery používá mnoho žen. Pouze přirozené denní světlo vám ukáže pravou „barvu“ make-upu, což může být při umělém osvětlení v drogeriích často tvrdým oříškem. Samozřejmě je nutné, aby byly vaše ruce čisté, a abyste později nemísila různé odstíny make-upu dohromady!Pro světlou pleť: Máte-li viditelné žilky a jste v obličeji bledá, je dobré si koupit make-up v narůžovělém nebo béžovém odstínu.Pro olivovou pleť: Make-upy v béžových, zelených nebo žlutých odstínech se budou skvěle vyjímat na olivové a asijské pleti. Vyhněte se make-upům a pudrům v broskvových nebo růžových odstínech, vypadala byste nezdravě a nepřirozeně.Pro střední odstín pleti: Neutrální, béžové nebo zlaté odstíny dobře podtrhnou latinsko-americký nebo střední typ pleti. Pokud používáte pudr, rozhodně by měl být v neutrálních tónech.Pro tmavou pleť: Banánový nebo mango odstín make-upu a pudru rozjasní váš typ pokožky. Vyplatí se zmínit, že studené barvy mohou snědší pleť dělat popelavou, takže je třeba se vyhnout těmto odstínům make-upů a pudrů. Nezapomeňte na to, že můžete použít dva rozdílné odstíny make-upů, pokud máte rozdílný odstín pleti.Tip č.3: KorektorMáte-li problémy s tmavými kruhy pod očima, je třeba nanést korektor před aplikací make-upu. Jestli máte akné, pak by měl být korektor nanesen až po make-upuSice existují speciální štětečky pro korektory, ale nemusí být nutnou součástí vaší kosmetické taštičky. Jednoduše použijte prsty nebo vatové tyčinky a naneste korektor přesně na pupínek, nikoliv na celé oblasti obličeje!Je dobré vědět, že vám některé kosmetické firmy nabízejí korektory s léčivými složkami proti akné. Také se často vyplatí koupit si krycí make-up, který vás ušetří používání korektoru.Tip č.4: ObočíKaždá žena byla Matkou přírodou obdařen obočím, ale ne všechny se o ně umějí postarat. Je příhodné je ve zdravé míře vytrhávat, aby dostaly krásného tvaru. To nejhorší, co jim můžete udělat je jejich přílišné vytrhávání. Nejlépe uděláte, když si pořídíte sadu pro vytrhávání obočí obsahující návod, jak ho správně vytrhat, pinzetu, speciální pudr a kartáček na obočí.Bohužel ne každá žena si takový set může dovolit, proto jsme pro vás nachystali užitečné tipy, jak udržet své obočí v dobré formě.Základní údržba vašeho obočí:Při jeho vytrhávání byste měla pinzetu umístit co nejblíže ke kořínku a zatáhnout ve směru růstu. Máte-li řídké obočí, použijte speciální pudr na obočí a vyplňte prázdná místa.Pokud tento pudr nevlastníte, místo něj naneste oční stín, který má nejpodobnější barvu vašemu obočí.Použijte speciální kartáček na obočí a trochu ho učesejte. Pokud kartáček nemáte, postačí vám starý kartáček na zuby nebo ten malý mezizubní. Tužkou na obočí vyplňte viditelné mezírky malými čárkami. Začněte ve vnitřní straně a postupně se propracujte až ke konci. Opět použijte kartáček a obočí přečesejte. Malým množstvím speciálního gelu na obočí své obočí sčešte.Pokud jste si obočí ještě nikdy nevytrhávala, očekávejte, že na vytrhaných místech budete mít rudé skvrnky. Je dobré si obočí vytrhat večer před spaním a poté pokožku v oblasti očí uklidnit kosmetickými tampónky namočenými ve studené vodě.Najděte tvar svého obočí:Vezměte si rovný předmět (například tužku) a držte ji vertikálně podél strany vašeho nosu. Takto zjistíte, kde přesně by mělo vaše obočí začínat.Opět za použití rovného předmětu pokračujte v určování. Tentokrát předmět posuňte ke do středu vašich víček. Tímto naleznete, kde by měl být váš obočnicový oblouk správně umístěn.Abyste našla zakončení obočí, držte dolní část předmětu u nozder a horní část posuňte ke vnějšímu koutku oka (předmět by měl být našikmo). Tam, kam předmět nahoře směřuje je přesně místo, kde by mělo baše obočí končit.Jsou-li vaše oči blízko u sebe, je dobré, když bude vaše obočí začít o něco dále nad vnitřními koutky oka. Vaše obočnicové oblouky budou lépe vypadat, když budou umístěny o trochu dále (směrem ven) od středu vašeho oka. Vaše obočí bude vypadat nejestetičtěji, když bude končit o něco dále od vnějších koutků oka.Pokud máte oči dál od sebe, je dobré, aby vaše obočí začalo přesně nad vnitřními koutky oka. Oblouky umístěny přesně nad prostředkem oka vyvolají dobrý ohlas. Samozřejmě bude obočí vypadat lépe když skončí přesně nad vnějším koutkem vašeho oka.Sekce č.3: Nehty na rukou a na nohouMožná je to zvláštní, když lidé odsuzují druhé kvůli jejich rukám, ale pamatujte, že ruce upravené nehty jsou ukazatelem vašeho životního stylu a péče o sebe samu. No jen si představte první setkání s někým, kdo by měl okousané nehty s polovičně sloupnutým lakem. Estetické a zdravé to rozhodně není! Abyste na někoho udělala dojem, je třeba své nehty udržovat čisté a upravené.Nikdy si nekousejte nehty! Je to nehygienické a narušíte tím tvar a stukturu nehtu. Pokud si nemůžete pomoct, pořiďte si speciální průhledný lak na nehty proti okusování nehtů. Jeho nepříjemně hořká chuť vás při okusování 100% odradí!Používejte skleněný pilník, abyste udržela pěkný tvar nehtů. Pilujte je pravidelnými pohyby, abyste zabránila třepení a lámání.Každý týden nezapomeňte odstranit nehtovou kůžičku. Nejlépe ji odstraňte po teplé koupeli a vmasírujte růžový olej do nehtového lůžka. Pomocí speciálních dřevěných tyčinek zatlačte kůžičku směrem dovnitř.Délku svých nehtů udržujte podle povolání. Pracujete-li s počítačem, určitě není vhodné je mít dlouhé. Speciálními stříhajícími kleštičkami na nehty je pravidelně zkracujte. Stříhejte je po malých sekcích, abyste zabránila třepení a lámání.Sekce č.4: VlasyNení každý den požehnání a je třeba, aby měla každá žena své záchranné účesy. Pokud své kadeře nestíháte fénovat, žehlit nebo kulmovat, vytvořte si stylový drdol. Nepotrvá to ani 5 minut, a navíc ušetříte vlasů zbytečného poškozování horkem.Abyste vytvořila nezvyklý culík, povolejte i na pomoc kulmu nebo žehličku. Všechny vlasy až na jeden pramínek natočte a upevněte gumičkou. Zbylým pramínkem omotejte oblast gumičky a pinetkou vše upevněte.Dodejte svým vlasům vůni svým oblíbeným tělovým sprejem. Nastříkejte ho na hřeben, kterým následně vlasy učešte.

Pokračovat na článek


Zimní péče o pleť

Mastnější krém na obličej má pro zimní období téměř každý. Speciální ochranu však potřebují také další části těla.Zvláštní pozornost věnuj v zimě očím. Pleť kolem očí je nejslabší a zvlášť vlivem suchého mrazivého vzduchu (a případně i zimního smogu) může dost trpět. Lehké hydratační oční gely proto vyměň za hutnější oční krémy proti vráskám (a vůbec nevadí, že žádné ještě nemáš). Čas od času si dopřej zklidňující obklady z černého čaje (mokré vylouhované čajové sáčky přilož na oči a 15 minut odpočívej). Jde o nejlepší prostředek proti zarudlým očím. Černý čaj totiž obsahuje tanin - kyselinu tříselnou , který okamžitě stahuje překrvené cévky.V zimním období trpí i rty, které mají tendenci praskat. Prasklinky na rtech nevypadají hezky, mohou bolet a může se do nich dostat i infekce. Ošetřuj je proto mastnými tyčinkami nejlépe s obsahem včelího vosku. A neolizuj je! Rty také ochrání kvalitní rtěnka. Suché šupinky kůže ze rtů nestrhávej. Raději si rty večer promasíruj vlhkým kartáčkem na zuby. Kartáček působí jako mechanický peeling. Navíc kůžičku rtů prokrvuje, díky čemuž se zlepšuje její výživa. Pokud se vydá na hory, nezapomeň, že i tady může nebezpečně zářit slunce. Odrazem od bílého sněhu se negativní účinky ultrafialových paprsků ještě zvyšují. Proto nezapomeň na krém a tyčinku na rty s vysokými UV filtry. Jistou ochranu poskytují i make-upy a pudry. Jde vlastně o další vrstvu, pod kterou pleť schováme. Ale opět platí, že make-up by měl mít bohatší krémovou texturu. A pozor - UV filtry krému a make-upu se nesčítají. Vždy chrání ten vyšší. Máš-li si však vybrat, raději než kvalitní make-up si pořiď kvalitní krém.Nezapomínej na ruce!I když nosíš rukavice, chlad ti „za nehty“ přeci jen zaleze. Pořiď si proto mastný krém na ruce a maž se raději po každém mytí rukou. Jeden krém měj i v práci a občas se přimaž. Krém rozmazávej i do kůžičky kolem nehtů. V zimě se nehty častěji lámou, takže bude možná lepší, ostříhat si je na krátko. Nebudou se tolik namáhat. Ošetřuj je také bezbarvými zpevňujícími laky s keratinem. Proti lámajícím se nehtům pomáhá rovněž vitamin H (biotin). Doporučuje se proto tříměsíční užívání tabletek (2,5 mg denně). V kosmetickém salonu si nechej udělat parafínový zábal.

Pokračovat na článek


Kosmetické nástroje: Co Vám nesmí chybět

Jaké kosmetické nástroje by neměly chybět žádné ženě v kosmetické výbavě? Kleštičky na řasy, pinzeta, hřebínek na řasy, kartáček na obočí, pilník na nehty, leštička na nehty, kleštičky na nehty a pemza. PinzetaPokud si vytrháváte obočí, neměla by ve Vaší kosmetické výbavě chybět kvalitní pinzeta. Nejvhodnější je pinzeta se zešikmenými konci – chloupek se s ní lépe uchytí a vytrhne.Pinzety se vyrábí z nerezavějící oceli nebo z uhlíkové oceli. Povrch může být poniklovaný, pozlacený nebo pohromovaný, lesklý nebo matný a v mnoha barvách.Hřebínek na řasyPokud používáte kvalitní řasenku, neměly by se Vám řasy slepit, někdy se Vám však může stát, že se Vám řasy slepí. Jak řasy od sebe oddělit? Hřebínkem na řasy. Ještě než Vám řasenka zaschne, pročešte řasy hřebínkem. Jednotlivé řasy se oddělí a také se z řas odstraní přebytečná barva.Kartáček na obočíNeposedné chloupky obočí zkrotíte pomocí kartáčku na obočí. Stačí jím pročesat obočí a všechny chloupky se srovnají do jedné linie a Vaše obočí bude vypadat upraveně.Pilník na nehtyJedním z nejdůležitějších kosmetických nástrojů, které nesmí chybět v žádné kosmetické výbavě je pilník na nehty.Jak správně používat pilníkNehty zapilováváme vždy jedním směrem v mírném úhlu podél nehtu. Hrubší stranu pilníku používáme k tvarování nehtu a hladká strana se používá k zarovnání konce nehtu.Leštička na nehtyVelmi ceněným pomocníkem při manikúře je leštička na nehty. Vyhladí povrch nehtů, nehty tak budou lesklejší a lépe se na ně bude nanášet lak.Leštičky na nehty mají většinou tři různé druhy povrchů (některé i více). Hrubý povrch odstraňuje z nehtů hrbolky a uhlazuje povrch nehtů. Střední část (zrnitá vrstva) slouží k zapilování nehtu a hladká strana ke konečnému dokonalému dopilování nehtu.Kleštičky na nehtyNehty na nohou zkracujte kleštičkami. Kleštičkami na nehty jednoduše odstraníte dlouhé nehty a navíc také zabráníte zarůstání nehtů, ke kterému dochází při stříhání nůžkami dokulata.PemzaHrubá kůže na patách nevypadá vůbec hezky a to zvláště v letních měsících, kdy nosíme sandálky a žabky. Kupte si pemzu. S pemzou obrousíte hrubou kůži na patách a Vaše chodidla pak budou hladká a jemná. 

Pokračovat na článek


Jak na plné a podmanivé rty

Pokud se právě učíte, jak používat kosmetické přípravky, lesk na rty je ideálním výrobkem jak začít. Je to jednodušší než používat rtěnku, a výběr odstínu je mnohem, mnohem jednodušší, je to jednoduše lesk na rty. Se rtěnkou je velmi snadné vybrat bezděčně odstín, který se střetává s vaší pletí, s vaším očním make-upem, nebo s vaším oblečením. Vzhledem k tomu, že lesk na rty je téměř vždy čirý, reflexní nebo barvitý, můžete snadno najít odstín, který bude vyhovovat a vaše rty vyniknou. Další výhodou lesku na rty je, že jeho aplikace je velice jednoduchá. Mezi naše oblíbené značky patří Dior lesky na rty a MAC lesky na rty.Krok 1Klíčem k použití lesku na rty (a na rtěnku také přijde) je začít s hladkými, nepopraskanými rty. Obecné pravidlo zní, že byste měli používat vazelínu, balzám na rty nebo zvlhčující Chapstick vždy před spaním každý večer k udržení měkkých a hladkých rtů. Ochrana vašich rtů pomocí přípravků s SPF je klíčová, neboť pobyt na slunci vede k suchým a rozpraskaným rtům.Krok 2Pokud jsou vaše rty stabilizované a hydratované, použijte kartáček na zuby nebo vatový tampon a jemně smeťte případný přebytek suché kůže, která může vaše rty zdrsnit. Vaše rty budou hladké a měkké, ale musíte o ně pečovat a chránit je.Krok 3Můžete použít Lip Liner, když si budete chtít koupit lesk na rty. Lip Liner pomůže udělat rty plnější a zakryje některé nedostatky. Při použití lesku na konci, měli byste si vybrat měkký, neutrální odstín, nebo ten, který je velmi blízko vaší přirozené barvě rtů.Krok 4Aplikujte lesk, Glide barva na rty. V závislosti na značce lesk na rty, který používáte, bude s největší pravděpodobností ve stlačitelné tubě nebo houbička připevněná na víku k lesku na rty. Pokud je váš lesk ve stlačitelné tubě, jednoduše ho aplikujte ukazováčkem, kterým jemně přejedete přes vaše rty. Pokud váš lesk má kartáček nebo houbičku, stačí stisknout víko z trubice a přejet kartáčkem nebo houbičkou přes vaše rty.Krok 5Použijte Q-Tip bavlněný hadřík nebo prst a otřete zbytek lesku, který šel mimo okraj vaší linie rtů.Krok 6Konečně na závěr nezapomeňte nosit lesk s sebou ve vaší tašce. Lesk je jednou z našich velmi oblíbených produktů z make-upu. Podle našeho názoru, extra lesk na rty stojí za to, protože stanoví váš zářivý vzhled, který je nesrovnatelně jiný. Užijte si to!Vyberte si správnou rtěnku, která sedí k vaší pletiLesk na rty dá vašim rtům plnostPouze kvalitní lesk na rty vykouzlí z vašich rtů podmanivost

Pokračovat na článek



Výsledky vyhledávání v sekci: Mix

Sbalte se a jeďte třeba do Pelhřimova!

Jestli právě přemýšlíte, kam se jet podívat třeba na víkend, máme pro vás tip. Jeďte do Pelhřimova. A rozhodně nemáme na mysli krematorium :-) Do Plehřimova jsme se vypravili o dovolené a nelitovali jsme. Je to jedno z malebných měst jižních Čech, kde se můžete rozhlížet široko daleko z vyhlídkové věže, stejně jako trošku bát strašidel, ale i žasnout nad neuvěřitelnými věcmi v Muzeu rekordů a kuriozit.Začali jsme vyhlídkovou věží, tedy přesněji řečeno jí začala mužská část rodiny. Já jsem pod záminkou hlídání kočárku a fotodokumentace velmi ráda zůstala dole. Ve výškách se mi přece jen klepou kolena, byť by byl výhled do kraje sebekrásnější. Ovšem můj muž i syn byli nadšení. Z výšky na nás mávali a vyhlídku si užívali.Potom jsme se vydali za strašidly do jejich muzea, které sídlí přímo na náměstí. Jeho prohlídku si určitě nenechte ujít. Ačkoli povídání o hejkalech, bahňácích a bludičkách jsem dávno odrostla, ve strašidelném podzemí jsem se lekala spolu s vykuleným synkem. Opravdu povedená expozice vás nechá nahlédnout do světa nejroztodivnějších pohádkových postav, do dračí sluje i tmavého lesa, plného blikajících bludiček. Parta nadšenců, která toto muzeum připravila, si opravdu vyhrála, a to i se zvukovými efekty. Děti, které odtamtud vycházely, měly oči navrch hlavy. Docela rády si pak prohlédly výstavu loutek, která se právě konala v přízemí Purkrabského domu. Od milé paní průvodkyně jsme se dozvěděli, jak unikátní muzeum plné nadpřirozených bytostí vznikalo. Původně tam dokonce při různých akcích strašívaly převlečené děti.Pelhřimov je vyhlášený také nejrůznějšími rekordy a kuriozitami. Každoročně se tu koná mezinárodní festival rekordů a kuriozit, vždy druhý červnový víkend. Letos už jej nestihnete, ale můžete se podívat alespoň do Muzea rekordů a kuriozit, kde je k vidění spousta fotek z těchto akcí. Zároveň tu najdete obrovský zubní kartáček, který by byl velký i pro slona, lžíci, kterou byste zamíchali obří kotel, nebo pomlázku, za niž by byla každá žena o Velikonocích vděčná. Je totiž upletená z vlasů. Jedinou nevýhodou tohoto muzea je jeho nedostupnost pro zdravotně postižené či starší občany. Při prohlídce totiž zdoláte rovných sto jedna schodů. Pakliže tuto hranici zdárně překonáte, můžete se stát spolutvůrci rekordu. Stačí, když se na chvíli posadíte na židli a pustíte se do pletení obří šály. A jestli schody zdolávat nehodláte, ať už z jakéhokoli důvodu, můžete vyrazit na procházku stezkou rekordů, která vede podél říčky Bělé. Nebudete litovat, potkáte totiž obří poštovní schránku, obří trychtýř i spínací špendlík.Ať už se vydáte za strašidly, kuriozitami nebo jen posedíte nad šálkem kávy na některé z letních teras, můžete si být jisti, že nebudete litovat.

Pokračovat na článek



Výsledky vyhledávání v sekci: Zdraví

Zdravé zuby

Jak se říká těm roztomilým malým bílým výrůstkům, co jich máme plnou pusu? Správně - zuby! (To nebylo moc těžké, že?)A z čeho se takový zub skládá? Každý náš zub má tři části: korunku, krček a kořen. Korunka je část zubu viditelná v ústech. Krček spojuje korunku s kořenem. Kořen je uložený v zubním lůžku.Co bychom uviděli, kdyby nás někdy napadlo zub rozpůlit? Každý zub tvoří několik vrstev:Sklovina je nejtvrdší zubní vrstva, která pokrývá povrch zubu, chrání jej a je nejtvrdší tkání v lidském těle – dokonce ani kosti nejsou tvrdší! Zubovina (dentin) je uložena pod sklovinou, má lehce nažloutlou barvu, je pevná, ale není tak tvrdá jako sklovina. Zubní dřeň (pulpa) obsahuje nervy a cévní zásobení zubu – právě ta bolí, když se nám udělá kaz: Nervy přinášejí do mozku signály bolesti, jestliže je zub kazem napaden. Cévy zajišťují výživu zubu a odstraňují odpadové látky. Cement je tvrdý, drsný a pokrývá povrch kořene. Zuby jsou uložené v zubním lůžku a s kostí jsou spojené drobnými závěsnými vlákny.Stačí jeden pohled do zrcadla a vidíme, že všechny zuby nejsou stejné. Jaké typy zubů existují?Typů zubů je víc. Zubní oblouk obsahuje všechny zuby, které jsou úhledně naskládané v horní a dolní čelisti. Zuby mají různý tvar a také plní v ústech různé úkoly.Rozlišujeme 4 typy zubů: řezáky, špičáky, třenové zuby a stoličky.Přední zuby, jedničky a dvojky, se nazývají řezáky – jsou ploché, jejich kousací hrana je ostrá a v ústech jich máme osm, čtyři v horní a čtyři v dolní čelisti. Používáme je k ukousnutí potravy a taky je můžeme na okolí cenit, když se usmíváme.Po obou stranách řezáků jsou špičáky (trojky) – dva v horní a dva v dolní čelisti. Mají delší kořen než řezáky a poskytují jim přátelskou výpomoc při trhání a kousání potravy.Vedle špičáku se nacházejí třenové zuby (čtyřky a pětky) – opět hezky rovnoměrně, čtyři v horní a čtyři v dolní čelisti. Podílejí se na kousání potravy a na jejím rozžvýkání.No a úplně vzadu, pěkně schované, si lebedí ty nejširší zuby, stoličky (šestky a sedmičky). Také ty jsou čtyři v horní a čtyři v dolní čelisti a žvýkají všechny ty dobroty, co se nám v ústech ocitnou. Zubní hitparádu uzavírají zuby moudrosti (osmičky). Než jsou dostatečně moudré na to, aby se prořezaly ven, tak to zabere dost času – obvykle kolem 25ti let. Takže na ty si ještě chvilku počkáme...Kolikrát se zuby v ústech vymění?První zuby se nazývají mléčné. Jsou v ústech jen dočasně, teprve po nich přicházejí zuby stálé. Když nám vypadají i ty, tak už žádné další nerostou a musíme nosit protézu – proto je důležité se o všechny naše zuby dobře starat! Jak vypadá mléčný chrup?Úplně první zoubky začnou lézt z dásně (odborně se tomu říká prořezávání, i když do zubů nám při tom nikdo neřeže) přibližně v 6. měsíci po narození. A pak už to jde ráz na ráz!- jedničky (první řezáky) se prořezávají 6 - 8 měsíců- dvojky (druhé řezáky) asi 9 měsíců- trojky (špičáky) 16 -20 měsíců- čtyřky (první stoličky) 12 -16 měsíců- a nakonec pětky (druhé stoličky) 20 - 30 měsícůProstě od půl roku až do tří let věku se pořád objevují další a další mléčné zuby (ještěže to máme za sebou). Okolo 3. roku života jsou už všechny venku, takže v každé čelisti jsou nakonec 4 řezáky, 2 špičáky a 4 stoličky. Celkem má mléčný chrup 20 zubů.A musíme se starat i o mléčné zuby, když stejně brzo vypadnou?Ano. Zuby, mléčné i stálé, slouží nejenom ke kousání, ale také se podílejí na tvorbě slov a pomáhají správné výslovnosti (proto je lidem bez předních zubů hůř rozumět). Zuby, ačkoli nejsou vidět, mají vliv i na to, jak náš obličej vypadá (Zkuste si nechat všechny zuby vytrhnout a uvidíte, jak se vaše tváře změní). Mléčné zuby navíc ovlivňují i vývoj čelisti a to, zda budou stálé zuby správně postavené. Proto je třeba, abychom se o ně starali a předčasně o ně nepřišli (Takže teď, když víte, jak jsou pro vás důležité, už si dáte pozor, abyste si je nevyrazili při sportování, že ano? Nebo je třeba neprohráli v kartách). Když nadejde jejich čas, začnou se mléčným zubům zkracovat kořeny a na jejich místo se postupně tlačí zuby stálé (Už se asi nemůžou dočkat, jak si taky hryznou). Mléčné zuby vypadávají ve stejném pořadí, jako se kdysi dávno, když jsme byli batolata, prořezávaly:- nejprve vypadnou mezi 5.- 8. rokem řezáky - a pak mezi 10. – 12. rokem špičáky a stoličky Ale stálé zuby nečekají, až nám vypadají všechny mléčné (To by nebylo moc praktické, žít několik let jen s pár zuby někde vzadu a velkou dírou vpředu). Na místě vypadnutých mléčných zubů se objevují zuby stálé a postupně je nahrazují. Kolem 6 až 8mi roků, kdy se prořežou stálé jedničky, které jsou v porovnání se zbývajícími mléčnými zuby mnohem větší, můžeme vypadat trochu jako bobr (Ale hlavu vzhůru, vypadáme tak jenom chvilku. Bobr celý život). Toto období smíšeného chrupu začíná okolo 5.- 6. roku (to se prořeže první stálá stolička) a pokračuje až do 12 – 13 let. Pořadí je opět přesně dané a zuby se obměňují postupně (Asi abychom se jednou ráno nevzbudili s úplně novým chrupem. To by nás mohlo vyděsit).Nejprve se prořezává první stálá stolička, a to hned za dočasnými stoličkami, v průběhu 5.- 6. roku života. Nazývá se „šestka“, protože je šestá v zubním oblouku. Je velmi důležitá pro dobré rozžvýkání potravy a ovlivňuje i správné postavení dalších stálých zubů.Po šestkách následují první a druhé stálé řezáky, potom špičáky, dále třenové zuby (čtyřky a pětky) a nakonec druhé a třetí stálé stoličky.V každé čelisti, nahoře i dole, tak máme nakonec 4 řezáky, 2 špičáky, 4 zuby třenové a 6 stoliček. Dospělý člověk má celkem 32 zubů.III. Noční můra našich zubů zvaná zubní kaz Co myslíte, která choroba je na celém světě nejrozšířenější a napadá bez rozdílu téměř každého? Není to žádná neznámá nemoc, ale „obyčejný“ zubní kaz. Ze všech lidí ohrožuje nejčastěji právě děti (Že by za to mohly všechny ty sladkosti, co máme tak rádi? Přihořívá...). Ale neztrácejme hlavu, proti zubnímu kazu nejsme bezmocní.Co je vlastně zubní kaz?Odborně řečeno jde o onemocnění, které se vyznačuje úbytkem minerálních látek (hlavně fosfátu a vápníku) ze skloviny a zuboviny. Tyhle jinak superpevné materiály se pak rozpadají jako drolící se skály a vzniká kazící se dutina.No, možná bychom se i s větší jeskyní v zubu smířili, ale zubní kaz bohužel dovede taky pořádně bolet. Už v samém začátku můžeme porušení skloviny vnímat nepříjemně, třeba při pití studených nápojů (jako je taková ledově vychlazená minerálka, hmmmm), nebo nás může zub pobolívat jako reakce na něco sladkého či slaného (takže vlastně skoro na všecko). Když si řekneme, že to ještě není tak zlé a návštěvu u zubaře odkládáme, kaz se šíří podél hranice skloviny a zuboviny a do hloubky směrem k zubní dřeni. Zkažená dutina se postupně zvětšuje a může dojít až k úplnému zničení zubní korunky. Pak už nestačí jednoduché zaplombování zubu, ale je třeba větší zákrok, někdy i odstranění zubu. Navíc, zánět a bakteriální infekce v okolí mléčného zubu mohou poškodit i vývoj stálého zubu, který vyroste na jeho místě. Proto je lepší v případě potíží návštěvu zubaře neodkládat, aby nám do dospělosti v ústech ještě něco zbylo.Jak to tak ale přijde, že najednou začnou minerální látky v tvrdých zubních tkáních ubývat?Pro odpověď musíme zabrousit do chemie. Základní příčinou vzniku zubního kazu je přítomnost a činnost bakterií, které dokáží měnit sacharidy na slabé organické kyseliny. Tyto bakterie jsou schopné v kyselém prostředí přežívat (jsou to pěkně odolné potvůrky). Když sníme něco, co sacharidy obsahuje, původně neutrální prostředí ústní dutiny se změní na kyselé – pH v ústech klesne pod hranici 5,5. Minerální látky v zubech se tím začnou uvolňovat, sklovina se rozpouští jako sněhulák na slunci a na zubní kaz máme zaděláno.Čím to, že potom nemáme zkažené zuby všechny a pořád?Zubní sklovina se dokáže proti vzniku zubního kazu bránit, pokud kyselé prostředí v ústech netrvá příliš dlouhou dobu a neopakuje se příliš často. Uvolněné minerály jsou dokonce schopné se opět uložit, pokud neutrální prostředí trvá dostatečně dlouho. Zdrojem minerálů jsou sliny (Takže když nad něčím slintáme, dělá to našim zubům moc dobře!). Sliny také pomáhají odstraňovat zbytky potravy a urychlují neutralizaci kyselého prostředí. Kromě toho, že budeme pořádně slintat (v tom nám může pomoci třeba žvýkačka bez cukru), je hlavně důležité, kolik a jak často sacharidy jíme. Čím více a častěji, tím stoupá míra a délka trvání kyselého ústního prostředí a také pravděpodobnost, že si v zubu vypěstujeme kaz. Jsme tedy vůči zubnímu kazu bezmocní?Naštěstí ne. Máme několik možností, jak vzniku zubního kazu zabránit nebo kazivost snížit. Patří sem:- pravidelná a správná péče o ústní dutinu- zdravá výživa s omezením cukrů- posilnění odolnosti zubních tkanin fluoridyNácvik čištění zubů nastává v období mezi 2. a 3. rokem života, kdy ještě dítěti pomáhají s čištěním rodiče. Ve věku 6 až 7 roků už jsme takové šikulky, že si můžeme čistit zuby sami. Rodiče by nás ale měli kontrolovat, zda to děláme správně a na některé zuby nezapomínáme (A my můžeme zase občas dohlédnout na rodiče. Jejich zuby nám budou určitě vděčné.). Také je důležitá velikost zubního kartáčku a tvar jeho hlavy, což závisí na našem věku. A co když nás pobolívá dáseň? Znamená to, že máme zkažený zub?I u zdravých dětí se občas vyskytují bolesti dásní - dásně jsou zarudlé a jejich okraj napuchlý. Nejčastější příčinou je hromadění zubního plaku v blízkosti zubního krčku. Zubní lékař nám při pravidelných prohlídkách pomůže najít příčiny, které způsobují hromadění zubního plaku. Nejdůležitější je zubní plak pečlivě a pravidelně odstraňovatIV. Záleží zubům na tom, co jíme? Člověk by si řekl, že zubům to bude jedno, co jíme, vždyť všechno ochutnáváme chuťovými pohárky na jazyku, ne? Ale skladba naší stravy má na stav zubů velký vliv. Určitě jste už slyšeli, že je důležité nejíst příliš mnoho cukrů, slazených potravin a nápojů. Ale nebojte, neznamená to, že všechno sladké je zakázáno! Jde o to, kdy a v jakém množství si na sladkém pochutnáme.Čím déle kyselé prostředí (které, jak jsme si řekli výše, vzniká v ústech působením cukrů) v ústech trvá, tím déle dochází k naleptávání skloviny. Proto jsou pro zuby škodlivé nejen jednoduché cukry (sacharóza, fruktóza, glukóza, laktóza), ale i škroby, hlavně tepelně zpracované (chleba, rohlíky, hamburgery atd.). Nebezpečné jsou také potraviny lepkavé a sladké (třeba taková matlavá karamela), které se na zubech dlouho drží.Naše zuby se ale i s takovou náloží kyselin vypořádají, pokud je takovými „lahůdkami“ nebombardujeme moc často. Důležité proto je nejíst a nepít sladké potraviny a nápoje během celého dne. Mlsání mezi hlavními jídly je poukázkou na zkažený chrup.Cukr a cukrem slazené potraviny najdeme zejména v pekárenských výrobcích, cukrářských výrobcích, trvanlivém pečivu, sladkostech, cukrem slazených nápojích a v potravinách obsahujících škrob. Nejvíc ale záleží na tom, kdy, jakým způsobem a jak často potraviny obsahující jednoduché a složité cukry konzumujeme.Ovocné džusy je zase dobré ředit vodou v poměru jedna ku jedné. Také je můžeme pít slámkou. Základem je, aby se šťáva z citrusových plodů nacházela v ústní dutině co nejkratší čas, aby zuby co nejméně rozleptávala.A které potraviny dělají našim zubům dobře? Zubům svědčí hlavně mléko a mléčné výrobky (obsahují vápník), sýry, ovoce a zelenina (obsahují vitamíny A, C a D - ty jsou pro zdravý vývoj zubů nezbytné). Zubům také neškodí žvýkačky bez cukru.V. Důkladná zubní očista Bohužel, se znalostí čištění zubů se nerodíme. Spousta lidí si zuby jen tak narychlo ošudlá – často třeba jenom zepředu - a myslí přitom na kdovíco (třeba na školu... to snad ne!), a domnívají se, že mají vystaráno. Je to škoda, protože na zubech tak zůstává a hromadí se zubní plak.Co je na zubním plaku tak špatného?Zubní plak je tvořený z mikroskopických zbytků potravy. Hromadí se, uskladňuje na zubech, dásních i jazyku. To se velmi líbí bakteriím, které se takovými zbytky naší potravy živí. Zabydlí se v ústech, množí se a podílejí se na vzniku zubního kazu a zánětů dásní. Na bakterie ale vyzrajeme, pokud plak pravidelně odstraňujeme. Pak se nemají čím živit a než by držely hladovku, radši naše ústa rychle opustí. My pak nemáme kazy a zuby ani dásně nás nebolí.VI. Vonět jako lilie, nebo smrdět jako tchoř? Když nedodržujeme ústní hygienu, může nám začít smrdět z pusy. A to je dost nepříjemné, hlavně pro ty, co třeba sedí v lavici vedle nás nebo před námi (takže jestli sedíte hned před tabulí nebo sami, nemusíte číst dál...no, možná radši ano, co kdyby vás paní učitelka přesadila). Hodně dospěláků si myslí, že jim z pusy smrdí proto, že snědli něco ne zrovna voňavého (česnek, cibuli, rok staré olomoucké tvarůžky a podobně). Ve skutečnosti 90 procent zápachu vzniká přímo v ústech, jen zbylých 10 procent způsobuje onemocnění vnitřních orgánů. Pokud máme v pořádku trávicí soustavu, tak i nejsmradlavějšího česneku se můžeme zbavit do deseti minut. Proto naprostá většina lidí může mít ústa voňavá jako růžový sad, stačí jen, aby se jim v nich nehromadily bakterie. Platí jednoduché pravidlo, že kde není plak, nejsou ani bakterie, a tím pádem nehrozí ani zubní kaz, ani zápach z úst.Na zubní plak je potřeba se řádně vyzbrojit účinnými prostředky – hlavní je správný zubní kartáček. Na mezery mezi zuby se nám bude hodit mezizubní kartáček a tam, kam se ani s ním nedostaneme, zubní nit.Když zrovna nestojíme před zrcadlem a nebojujeme s plakem sami, pomáhají nám sliny. Působí jako taková nepřetržitá zubní myčka a oplachují z povrchu zubů bakterie. Když mají správné složení, působí dokonce jako dezinfekce. Aby sliny pracovaly, jak nejlépe dokáží, je třeba pít dostatek vody - nejlépe čisté. Určitě jim nepomůžeme různými limonádami slazenými cukrem – na tom si naopak bakterie pochutnávají.Ale ani slina v nejlepší kondici sama nestačí na boj proti zubnímu plaku. Jenom pomáhá do doby, kdy nastoupíme s kartáčkem a generální úklid provedeme 2x denně sami (prostě ruční práce je ruční práce).VII. Jdeme na to! 1. Žádná práce nejde od ruky bez kvalitních nástrojů – tedy ani čištění zubů ne! Je proto důležité používat kvalitní zubní kartáček, s jehož výběrem vám poradí zubní lékař. Určitě si nekupujte moc tvrdý a ani na zuby při čištění netlačte. Stejně tak je zapotřebí kartáček pravidelně měnit (kartáček, kde se štětiny ježí do všech světových stran a čistila si jím zuby už prateta Míla, asi nebude to pravé ořechové...)2. Potřebujeme znát ty správné fígle, jak na věc, tedy správnou techniku čištění. S tím nám poradí odborník.3. Je jasné, že když si na svoje zuby vzpomeneme asi tak jednou týdně, tak jim to moc nepomůže. Naše zuby by nám byly nejvděčnější, kdybychom si je čistili po každém jídle, ale kdo by na to měl přes den čas (no, my asi ne). Proto bude úplně super, když se budete zubům věnovat pravidelně 2x denně. Jednou ráno, kdy je dobré zuby čistit až po snídani (pokud ji tedy nejste zvyklí ukusovat v poklusu za ujíždějícím autobusem). Večer je dobré postarat se taky o mezizubní prostory – kromě kartáčku budete potřebovat i mezizubní kartáček, který se dostane do všech škvír.4. Víte o tom, že máte nárok na pravidelné preventivní prohlídky u svého zubaře každý půlrok? Zubní lékař tak má přehled o tom, co se děje v našich ústech a může zasáhnout včas, když je na obzoru nějaký problém. Je proto lepší zajít občas relaxovat do zubařského křesla dobrovolně, než se přiřítit až ve chvíli, kdy se nám v ústech černá kaz velikosti kráteru. Ale nebojte, i v takovém případě si váš zubní lékař poradí.

Pokračovat na článek


Zuby

Věděli jste, že: Sliny dokáží takto naleptanou sklovinu opravit zhruba během hodiny- v této době se proto zuby čistit kartáčkem nemají. Když jdeme spát - je třeba vytvořit pro opravný proces ty nejlepšípodmínky:nejíst hodinu před čištěním zubů,vyčistit si je podle doporučení lékaře, včetně důkladného vypláchnutíúst.Velkých škod se nadál, kdo na tyto rady nedbal: medové čaje pro nemluvňata jim rychle zničí jejich první zoubky,jablko na noc (podle zásad života sladěného s přírodou) rychle zničíi zuby druhé.Ústní mikroflora - její složení je dánoregulačními mechanizmy slin a ústní sliznice a dále konzumovanou potravou.Působením této mikroflóry vzniká na zubech plak. Ten brání přístupuslin k povrchu zubu a tím mohou probíhat následující procesy:Leptání povrchu zubu - pokud se plak neodstraňuje, leptání probíháaž vznikne hlubokýkaz - takto přicházíme o stoličky(6, 7, 8) a o zuby třenové (4, 5). Mistrovské kousky zde předvádějízbytky moučných jídel "opomenuté" při čištění v korunkách stoliček.mineralizace plaku - vápenné sloučeniny napadají plak a vzniká dobřeznámý zubní kámen; ten není odstranitelnýzubním kartáčkem.Dáseň - je vystavěna tak, aby obepínalazuby i v mezizubních mezerách a aby měla tendenci tento stav udržovat.Těsně lne k povrchu zubní skloviny. Pokud je na rozhraní zub - dáseňvytvořen zubní kámen:při kousání se mechanicky dostávají složky potravy mezi zubní kámena dáseň,bakterie si tam hospodaří podle svého,cizorodá masa dáseň utlačuje, dráždí ji a ta reaguje otokem (tzv.zánět dásně),napětí v dásni ji začíná oddělovat od zubu,cizorodé látky postupují do uvolněného místa,dáseň se stahuje z mezizubních mezer, ustupuje od korunek ke kořenůmzubů a tak obnažuje zubní krčky,postupně, po několika letech, se zmenší plocha, kterou je zub ukotvendo svého lůžka a zub se začíná viklat - tento stav se jmenuje paradontóza,celkový špatný stav zubu vede k jeho vysouváníz lůžka a vypadnutí - takto přicházímeo dolní řezáky (1, 2) a o horní řezáky (2).Dásni v její nelehké práci pomáhá vitamínC - však také se latinsky jmenuje acidum ascorbicum neboli česky kyselinaproti kurdějím. Zubníoblouky (tak se nazývá systém zubů jako celek) - jednotlivézuby se vzájemně podporují:udržují se na svých místech,střídají se v kousání - chvíli koušeme levoupolovinou, pak zase pravou,zuby horního a dolního oblouku zapadají mezi sebe,tedy například horní 3 zapadá mezi dolní 3 a 4. Aby zuby mohly taktodo sebe zapadat, vyřešila Matka Příroda s elegancí sobě vlastní:horní řezáky (1 a 2) jsou mnohem šírší než jejich dolní protějškya posunují zuby horní čelisti potřebným způsobem.Pokud některé zuby v obloucích chybí: jejich sousedé se začnou rozestupovat "aby zaplnilimezery",kostní hmota čelisti se přetvoří tak, že zaplnímísto v uvolněné zubních lůžkách a sníží se. S ní se snižujei dáseň nad ní.tím se snižuje i dáseň zubů sousedících sprázdnými místy a obnažují se jejich krčky. Zubní krčky jsou mnohemméně odolné proti zubnínu kazu než zubní sklovina.To, spolu s větším zatížením při kousánís menším počtem zubů, způsobuje jejich většíopotřebení a malou odolnost vůči různým poškozením - tak přicházíme o horní řezáky (1) a o špičáky (3).Naučení   Matka Příroda si s našimi zuby dala hodně práce audělala je dobře. Bohužel nepočítala s tím, že si tak hojně budemedopřávat sladké (a tím podporovat zubní kaz) a jíst vařená jídla(a tím podporovat tvoření plaku a zubního kamene).    Měli bychom jí pomáhat nebo spíše umožnit, aby sezuby svými vlastními silami udržovaly v dobré kondici. Stačí málo: Zdravě jíst a zdravě pít:Pamatovat na vitamin C (však jeho jiné jméno je kyselina askorbová,tedy látka zabraňující skorbutu, nemoci vyznačující se mj. otokydásní a jejich krvácením),Pít i jiné nápoje než sladké limonády a džusy (zubní osvětářizvláště nemilují módu "kolových" limonád, protože ty obsahujíspoustu cukru, navíc ještě karamel pro lepší chuť a kyselinu fosforečnoupro správný říz).Zoubky si důkladně a přitom ohleduplně čistit,zvláště před spaním.Nechodit spát bez důkladného vypláchnutí pusy čistou vodou - sladko po čokoládovém bombónu i kyselo po šťavnatém jablku zubyničí. Velkou katastrofou končí zuby miminek uspávaných dudlíkemnamočeným v medu - ve třech letech mají místo bílých zoubků černépahýlky.Chodit pravidelně na prohlídky k zubnímu lékaři. Jejich hlavnímvýznamem je kontrola zubní hygieny a odstraňování zubního kamene,nikoli vrtání a nové plomby.Další informaceChrup - dětský má 20 zubů (8 řezáků,4 špičáky, 8 zubů třenových), dospělý má 32 zubů (8 řezáků,4 špičáky, 8 zubů třenových, 12 stoliček)Výměna prvních zubů za druhé - probíhápostupně a chytře. Druhý zub, vyrůstající pod prvním, roste tak,že stravuje kořen prvního zubu a ten, když už z jeho kořene téměřnic nezbude a samotná dáseň ho v čelisti neudrží, snadno a bez bolestivypadne. Zajímavé je i to, že jako první z druhých zubů často vyrůstá"šestka" stolička, aby svojí polohou řídila růst ostatních druhýchzubů.Zubní sklovina - je nejtvrdší tkání našehotěla, skládá se ze stejných minerálů jako kosti, tedy z hydroxylapatitu3Ca3(PO4)2.Ca(OH)2 a karbonatoapatitu3Ca3(PO4)2.CaCO3.H2O.Navíc obsahuje i malé množství fluoroapatitu 3Ca3(PO4)2.CaF2,který ji činí odolnější. Hlavním rozdílemproti kostem jsou větší krystaly a větší koncentrace minerálů.Ty sklovinu činí tvrdší a průsvitnou. Je stejně tvrdá jako křemen.Fluor - prvek zlepšujícíkvalitu skloviny zubů, zejména její odolnost vůči poškození v kyselémprostředí. Dodává se různými způsoby - fluorizovaná voda, fluoridovétablety, fluorizované zubní pasty. Zuby jsou však velmi citlivé napřebytek fluoru - v tom případě fluor sklovinu poškozuje!Čištění zubů:Je lépe mít kartáček měkčí než tvrdší -tvrdé, ostré konce štětin mohou poškozovat jak dásně, tak i zuby.Je dobře používat kvalitní, florizovanou zubnípastu.

Pokračovat na článek


Péče o ústní dutinu a dásně

I onemocnění dásní může přispět ke špatnému dechudalší zdravotní problémy, jako infekcí dutin a nemoci trávicího traktu nebo jater dobrá ústní hygiena je nejlepší způsob, jak zabránit špatnému dechučistěte si nejlépe zuby po každém jídle - pokud ne, čistit nejméně 2x denně.používejte měkký zubní kartáček. Střední nebo tvrdé zubní kartáček je příliš tvrdý na své dásně - může způsobit ustupující dásně, což zase umožňuje částicím potravin uvíznout mezi dásní a zuby. Když pak tyto částice začnou hnít, jsou příčinou špatného dech, stejně jako jiné problémypoužívejte i kartáček na jazyk, stejně jako zuby. můžete si také zakoupit škrabky na jazyk. Tím si odstraníte bakteriální povlak z jazyku. Pokud váš jazyk není čistý, může i to být jedna z příčin vašeho zápachu z ústužívejte pravidelně i zubní nit -doporučuje minimálně každý večersprávná ústní hygiena může jít dlouhou cestu k prevenci od zápachu z ústpijte hodně vody - sucho v ústech, může být příčinou špatného dechu jezte pravidelně jídla – i to může rovněž pomocivynechávání jídel, není dobrý nápad, protože pravidelné žvýkání a polykání pomáhá předcházet suchu v ústechnekuřte. Kouření způsobuje nepříjemný zápach z úst, a neexistuje žádný způsob, jak vyléčit špatný dech z kouření jiného, ​​než přestat kouřitnácvik správné ústní hygieny může být vše, co potřebujete udělat, aby léčil zápach z úst. To je první věc, kterou byste měli vyzkoušet. I když budete muset zkusit jinou léčbu jako dobře, měli byste pokračovat v dobré ústní hygieny rutinaexistuje řada produktů na trhu, které mohou pomoci se špatným dechem, jako jsou dechové bonbony či a žvýkačky. Tyto produkty mohou zakrýt pach, ale neřeší skutečnou příčinu špatného dechunejlepší léčba je ta, která se zabývá jak zápachem, tak i příčinou zápach z úst. Mnoho lidí dává přednost přírodní produkty, aby se předešlo nežádoucí účinky společné pro tradiční léky na předpispřírodní léčba často mají i jiné zdravotní výhody takéostatní metody uvedené v podsekci prevence jsou vhodné také vyzkoušet, jako léčbu příčin zápachu z úst. Mohou pomoci spolu s dalšími léčebnými metodamiPokud máte problémy s dutinami, navštivte svého lékaře. Pokud máte podezření, zažívací potíže, také brzy navštivte svého lékaře. Některé z těchto problémů mohou být poměrně vážné. Takže pokud jednoduché metody neléčí váš špatný dech, měli byste vyhledat odbornou  lékařskou pomoc

Pokračovat na článek


Zubní hygiena

Zubní hygienaDokonalá ústní hygiena je bezpodmínečnou podmínkou pro zdravé a krásné zuby! Máte zažloutlé či zašedlé zuby? Viníkem jsou potraviny, nápoje, cigarety. Krvácejí Vám dásně? Zvýšená krvácivost je projevem zánětu okrajových dásní. Z drobného zánětu se může vyvinout postupně parodontitida, která pokud nebude léčena, může vést až ke ztrátě vlastních zubů. Vše můžete odstranit a předejít onemocnění zánětu dásní! Čím? Dokonalou ústní hygienou. Profesionální zubní hygienu provedenou odborníkem vyžadují dnes nejen stomatologové jako součást léčby, ale lidé ji chápou jako prevenci a běžnou denní součást života. Příspěvek poskytla společnost Zubní hygiena Dentální hygiena se zabývá prevencí zubního kazu, prevencí onemocnění dásní a jejich léčbou a léčbou závěsného aparátu. Zánět dásní Zdravá dáseň má lososovou barvu. Není-li péče o chrup adekvátní, dáseň vlivem bakterií nateče a může začít krvácet, což je příznakem zánětu. Tento zánět se dá během velmi krátké doby vyléčit, a to odstraněním zubního kamene a správným a důkladným čistěním zubů a dásní (použití mezizubních kartáčků nebo zubních nití). Pokud se zánět neléčí, dochází k paradontóze – ztrátě zubů. Je velmi důležité naučit se správné techniky čištění zubů, péče o dásně a mezizubní prostory. Vhodný kartáček Pro dokonalé čištění zubů doporučujeme používat kartáčky spíše měkčí. S tvrdým kartáčkem si můžete postupně vybrousit zubní sklovinu a narušit tak povrch zubu. Pracovní část kartáčku by měla být krátká (do 2 cm), čím kratší hlavička, tím lépe se dostanete i do zadních partií, štětinky rovně střižené a především co nejhustší. Technika čištění Kartáček přiložíme k dásním, štětinky vyklopíme do mezizubního prostoru, aby krásně zapadaly a byly na dásni, provádíme velmi malé kroužky. Při této technice masírujeme dásně, ale také vyčistíme celý zub včetně části mezizubního prostoru. Z vnitřní strany zubu pak opakujeme tentýž postup. Kroužky musí být co nejmenší pro dokonalé vyčištění zubů. Kousací plošky čistíme klasicky, přejíždíme kartáčkem nebo kroužíme. Doporučená doba čistění je minimálně 5 minut. Mezizubní pomůcky Zatímco nit je vhodnější pro ztěsnaný úsek chrupu, v oblasti stoliček bývají obvykle mezerky větší, tam doporučujeme spíše mezizubní kartáček. Z počátku čištění mezizubních prostor může dáseň krvácet. Nelekejte se, jde o vyplavování bakterií z mezizubních prostor. Zánět se léčí, během 14 dnů by krvácení mělo ustat. Mezizubní kartáček je třeba používat denně, lépe před spaním. Kartáček pro vnitřní plošky zubů Jedná se o jednosvazkový neboli solo kartáček. Kartáček přiložíme na přechod zubu a dásně a budeme jemně obkružovat tak, abychom čistili nejenom dáseň, ale také kousek zubu, protože povlak se usazuje právě na těchto místech nejvíce. Nezapomínejte na zadní stranu posledních stoliček. S Italem v kuchyni II (13)

Pokračovat na článek