Krásná a zdravá

Časopis o všem, co zajímá moderní ženu

Žemlovka do hrníčku

Žemlovka do hrníčku

Na starých jídelních lístcích se toto prosté jídlo objevuje již v roce 1923 a s jistotou můžeme tvrdit, že bavorské i české hospodyňky sladkou nadýchanou dobrotu připravovaly již dávno před tím, než si páni restauratéři všimli. I když se věnujeme receptu na žemlovku plněnou jen tvarohem, je dobré si připomenout, že není nutno zůstat jen u jablek. Žemlovka se prokládá i jiným ovocem, které sezona nabízí, a dokonce i houbami.

4 menší bagety, 300 ml tvarohu, 2 vejce, 250 ml smetany ke šlehání, 250 ml mléka, 2 lžíce krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce másla
V menším kastrolu zahřejeme mléko a v něm povaříme máslo, vanilkový cukr, lžíci cukru a 2 vejce. Mezitím si nakrájíme bagety na plátky a vymažeme formy. Tvaroh vyšleháme se smetanou a lžící cukru. Bagetky namáčíme v mléce a skládáme do formy patro, na které nalijeme tvaroh a opět naskládáme namočené bagety. Vrstvíme střídavě a na závěr zakončíme smetanou. Vkládáme do vyhřáté trouby a pečeme asi 20 minut do zhnědnutí čepice žemlovky. Podáváme teplé, nebo studené.

Příprava: 25 minut
Vaření: 20 minut
4 porce