Krásná a zdravá

Časopis o všem, co zajímá moderní ženu

Posiluje srdce, léčí vředy aneb Co ještě nevíte o medu

Posiluje srdce, léčí vředy aneb Co ještě nevíte o medu

Nejstarší dochovaný odkaz o využití medu člověkem pochází z doby paleolitické, tedy asi před patnácti tisíci lety. Jde o kreslený doklad nalezený v Pavoučí jeskyni ve Španělsku. V antickém období byl med uznáván jako pokrm bohů, a proto byl také obětován během náboženských obřadů. V egyptských pyramidách byl nalezen med starý tři tisíce let. V Egyptě se medem i mumifikovalo. Od pradávna je med velmi oceňovaný a uznávaný.

Celkově je možné med označit za potravinu s výrazným dietetickým účinkem, který zlepšuje fyzickou kondici a brání vzniku nadměrné únavy při zátěži. Pozitivní účinek medu se projevuje u problémů spojených se zažívacími potížemi a vynikajících výsledků bylo dosaženo při užívání medu proti zácpě a vředovým onemocněním.

Med vzhledem ke svým antibakteriálním účinkům a vysoké viskozitě dokáže úspěšně chránit stěnu žaludku a střev před trávicími šťávami. Bylo také potvrzeno, že med je skvělým podpůrným prostředkem při onemocnění ledvin, jelikož neobsahuje téměř žádné bílkoviny, které jinak ledviny zatěžují. Med, jak bylo zjištěno, má pozitivní vliv na vázání vápníku v kostech a pomáhá při anémii. Je také zdrojem rychlé a lehce doplnitelné energie, která podporuje úspěšnou léčbu při jaterních potížích nebo po ozařování. Má i pozitivní vliv na zlepšení psychické kondice.

Mezi další kladné vlastnosti medu je možné zařadit i jeho vliv na rozšíření věnčitých srdečních tepen, jelikož přispívá k lepšímu prokrvení srdečního svalu tím, že mu dodává nezbytné živiny, hlavně hroznový cukr, vitaminy B a C spolu s draslíkem a hořčíkem.

Mezi nejznámější léčivé účinky medu patří ty, které pomáhají kůži. Z toho důvodu je med často součástí kosmetických hydratačních a výživových krémů. Má však i výborné účinky při aplikaci přímo na rány v případě odřenin a popálenin. Tím se urychluje regenerace postiženého místa a minimalizují puchýře a tvorba jizev.

V dnešní době je med brán více jako potravina než lék. Zároveň někteří lékaři tvrdí, že celá řada jeho účinků může být výsledkem zlepšené vyživy, přesto jsou účinky medu vědecky ověřené. Med má však i svůj ojedinělý problém, kterým jsou u některých jedinců alergické reakce.

Často se tvrdí, že med způsobuje zubní kaz, ale to není pravda. Zubní kaz je způsobován sladkostmi z řepného cukru. Med má totiž v sobě mnoho látek, které vzniku zubního kazu naopak brání. Obsahuje prvky, které jsou potřebné při metabolismu sacharózy, a proto organismus tyto prvky nemusí čerpat třeba ze zubní skloviny.

Využití medu v dnešní době se neomezuje jen na léčení. Med je hojně využíván i jako potravina a přísada do různých jídel. Používá se při výrobě perníků a dalších cukrářských výrobků. To vedle chuti prodlužuje trvanlivost pekařských výrobků a přispívá k jejich křehkosti. Med je i základní součástí výroby medoviny. V některých případech se medem doslazují pokrmy nebo nápoje. V zahraničí je med někdy přidáván do dětské výživy nebo do jogurtů.

Základní druhy medu jsou květový, resp. nektarový, často nazývaný luční, druhým je med medovicový, nazývaný lesní. Chuť medu ovlivňuje jeho původ. Med lesní je v chuti výraznější a má i lehce kořenitý nádech. Oba druhy jsou výborné a je otázkou chuti, čemu kdo dává přednost. V každém případě užití medu má pozitivní vliv na organismus. Skladování, zejména dlouhodobější, se doporučuje v suchu,  temnu a na chladnějším místě.

Připravila: Veronika Jakubcová

Zdroj: Ing. Antonín Přidal, Ph.D.
, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, a Dalibor Titěra, Včelí produkty mýtů zbavené